keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Tuoksuva öljy: Kohtaamisia Raamatun naisten kanssa

Pari vuotta sitten luin Ylva Eggehornin kirjan Etsin, kaipaan, kyselen: tiellä aikuiseen uskoon.  Tänä vuonna löysin pääsiäislukemiseksi Eggehornin teoksen Tuoksuva öljy: Kohtaamisia Raamatun naisten kanssa.

Esipuheessa Ylva Eggehorn kirjoittaa:
Onko olemassa naisellinen tapa uskoa ja puhua Jumalasta? Naisellinen tapa lukea Raamattua? En ole asiasta aivan varma. Mutta siitä olen varma, että jos naiset lukevat Raamatun tekstejä omista elämänkokemuksistaan lähtien, käyttäen elämänkokemuksiaan kaikupohjana, silloin he varmaankin voiva nähdä teksteissä yhtä ja toista sellaista, mitä miehen on vaikea nähdä samoin” (s. 8)

Tunnistan omassa Raamatun lukemisessani tällaisia piirteitä – ehkä siksi on välillä vaikeata jaksaa lukea Raamattua.  Tulee mieleen, että löytäisinkö naisen kirjoittaman Raamatun lukuoppaan avuksi…. Ehkä Anita Grönqvistin kirjoittamat kirjat olisivat sellaisia…. tai Mailis Janatuisen teokset…. Myös Liisi Jokirannan kirjat vaikuttavat mielenkiintoisilta.  Ehkä myös Pirkko Valkamankin.  Löytyyhän näitä naisten kirjoittamiakin – lukemalla selvinnee, saanko niistä apua Raamatun lukemiseeni.

Hagar
Ensimmäinen Raamatun nainen, josta Ylva Eggehorn kirjoittaa on Hagar.  En muistanut heti, kuka Hagar oli.  Abrahamin ja Saaran tarina muistin Raamatusta, mutta en muistanut tämän orjanaisen nimeä. Nykyaikana on vaikeaa ymmärtää elämäntapaa Abrahamin ja Saaran aikaan vai onko sittenkään kaikki muuttunut toisin? Mitä tämä Raamatun kohta antaa juuri tälle aikakaudelle? Minun elämälle? Sitä jään pohtimaan….

Saara
Saaran tarina on tuttu jo lapsuudesta – lapsettomuus, toisen naisen lapsi Abrahamin kanssa, äitiyden ihme.  Kipeitä asioita – mikä tarkoitus on sillä, että kenestä tulee äiti…. kenestä ei…. Äitiyden monimuotoisuus, mutta riittääkö se vai onko biologinen äitiys yhä se vallitsevin äitimalli? Millainen äiti minä olen? Millainen elämäni olisi, jos en olisi kahden lapsen äiti? Onko äiti- ja isä-sanoilla millainen merkitys tässä ajassa? Toivon, että jokainen saisi olla lapselle sellainen vanhempi kuin sydämestään osaa parhaiten olla… elämä vain ei ole näin yksinkertaista….  Itsekin tunnen kipua, epäonnistumista, turhautumista kaiken sen ilon ja kiitollisuuden keskellä – äitinä.

Rebekka
Rebekasta muistan, miten hän sai Jaakobin tekeytymään Eesauksi ja siten sai Iisak-isältään esikoissiunauksen.  Tämäkin Raamatun kertomus hämmentää - tekisinkö itse omien lapsien kohdalla näin…  olenko jo tehnyt jotain suosimalla toista lasta enemmän…  

Dina
Jaakobin, Raakelin ja Lean tiedän, mutta Dinan tarina ei ole jäänyt mieleen.  Ehkä elämänvarrella on tullut liian monia Dina-tarinoita fiktiivisinä ja tositarinoina.  Dinan julma tarinaa saa miettimään jokaista nykypäivän Dina…  miksi Jumala yhä sallii tapahtua tällaista….

Hanna
Hannakin kärsii lapsettomuudesta ja tuossa ajassa täysin lapsettomaksi jääminen on ollut pahinta, mitä naiselle voi käydä – lapseton nainen on arvoton.  Hanna saa kuitenkin lapsen, Samuelin. Entä jos Hannasta olisikin tullut jotain ilman lastakin….

Laulujen laulun nainen
Onko tämä naisen ja miehen välistä rakkautta vai jotain muutakin? Tätä olen pohtinut ennenkin ja olen yhä vastauksia vailla…

Eeva ja Maria
Raamatun tunnetuimmat naishahmot – heistä ei paljon tässä kirjassa kirjoiteta, parin sivun verran.

Elisabet ja Maria
Marian tarina kulkee Elisabetin tarinan mukana.

Nainen Sykarin kaivolla
Tämä Raamatun kertomus on tullut minulle läheiseksi ja voimavaraksi uskoni kipuiluissa.
Magdalan Maria
Raamatun naisista mystisin ja kiehtovin – mikä on totuus Magdalan Mariasta?

Kanaanilainen nainen
Älä luovuta uskossasi.  Se on tämän Raamatun kertomuksen voima ja toivo.

Martta ja Maria
Sisarusten uskonelämä ja Jeesuksen kohtaaminen – toiset meistä ovat marttoja ja toisen marioita – en tiedä kumpi minä olen vai olenko sittenkään kumpikaan…

Lyydia
Tämä Raamatun nainen oli täysin tuntematon minulle.  Jotain kiehtovaa tässä naisen tarinassa on – toivottavasti kohtaan Lyydian tarinan jossain muussakin teoksessa.

Raamatun naiset ovat jollakin tavoin minulle tässä hetkessä voimanaisia – siksi etsin yhä enemmän naisten kirjoittamia hengellisiä kirjoja luettavakseni juuri nyt.


Ylva Eggehorn: Tuoksuva öljy: Kohtaamisia Raamatun naisten kanssa, Kirjapaja, 2009
Kansi: Maria Appelberg
Suomentanut: Oili Räsänen
(ruotsl. alkuteos: Kryddad olja. Kvinnor i Bibeln, 2005)
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

1 kommentti:

  1. Raamatussa on paljon puhuttelevia naiskohtaloita. Olisikin mielenkiintoista lukea Raamattua tuolla tavalla naisnäkökulmasta. Siellä kun on välillä niin mieskeskeistä, on kaikki ne sodat ja muut.

    Minunkin on melkein aina vaikea lukea Raamattua. En tiedä miksi se onkin niin vaikeaa.

    Jostain Ylva Eggehornin runosta tykkäsin joskus. Haluaisin lukea enemmän hänen runojaan, jos jostain löytäisi. Mutta varmaan nämä muutkin kirjat ovat hyviä.

    VastaaPoista