Kesä kasiysi

Sirpa Saarikosken Kesä kasiysi romaani päätyi luettavakseni ja omaan kirjahyllyyni kahdesta syystä: kirjastoauto ja vuosi 1989. Olen ajanut Ilmajoen kirjastoautoa vuosina 1990-1994 ja olen ollut 18-vuotias vuonna 1989.  En muista, että aikaisemmin olisi romaanin aiheena ollut kirjastoauto.

Kirjavälityksen kirjapakettia avatessani kirjakaupalla kiinnitin heti huomiota kirjan kanteen – linja-auto, äänikasetti ja kesä kasiysi.  Ja vielä enemmän mielenkiintoni heräsi, kun olikin kyseessä kirjastoauto! Vasta kesälomallani tämän kirjan halusin lukea – olihan kirjan tapahtumatkin sijoitettu kesään.

Tästä kirjasta jäi hyvä mieli – vaikka arvasin kyllä, miten rakkaustarinan käy…  Hyvin Sirpa Saarikoski oli kuvannut kirjastoautotyötä ripauksilla hassua huumoria – tai mistä sitä tietää, mihin kaikkeen kirjastoauton väki tuolla kyläteillä joutuukaan…

Tarinatyylistä tuli mieleen Anni Polvan aikuisten romaanit, joita luin parikymppisenä. Vaatekuvaukset olivat huvittavia, mutta siis olihan ne jakut ja olkatoppaukset oltava! Papiljotteja ei ehkä mun ikäluokka (70-luvulla syntyneet) käyttäneet, mutta permanentatut hiukset oli mullaki monet kerrat.
Onkohan muuten kirjastoauto ollut oikeasti joskus jollain festareilla? Siis ”viran” puolesta, tuskin kukaan on uskaltanut omiin ajoihinsa ottaa….

Meinas jo ihan itekin unohtaa millaista se puhelimella soittaminen on ollu viä tuohon aikaan, vaikka tosiaan niitä ensimmäisiä ”kannettavia puhelimia” oli – mun miehen veljellä oli kuulemma jo sellainenkin.

Modern Talking ja Topi Sorsakoski – äänilevyjen kopiointi äänikasetille.  Sitä tuli itekin tehtyä, mutta enemmän radiosta nauhoitin. Sain ekan levysoittimen 1987 ja mun eka lp oli kyllä Gary Moore: Wild Frontier.   Topi Sorsakosken äänikasetteja meillä oli. En muista onko meillä Modern Talking lp:tä, mutta kyllä me sitä mun mieheni kanssa vuonna 1989 kuunneltiin.  Fazerin musiikkikerhosta minäkin lp:ni hankin, niin kuin kirjan Topias.

Gun’s and Roses, Leevi and the Leavings, Mamba – mun nuoruutta ja osaisin varmaan nuo laulut vieläkin ulkoa, jotka tässä kirjassa mainittiin.

Kama Sutra ja Stephen Kingin Piina – joo-o tuttuja kirjan nimiä, kumpaakaan en oo lukenut, mutta oon ensin mainittua selaillu. Kuuluihan sen INFO-kirjakauppojen kirjavalikoimaankin vielä muistaakseni 2000-luvun alussa, kun olin sen ketjun kirjakaupassa töissä.  Kingin Piinaa varmasti lainatiin yhä kirjastosta, ja eiköhän tuo toinenkin teos vielä lainaajia kiinnosta.

Ville Vallattomista en kyllä tienny – Valkovenäläisiä ruukas mies nauttia. Mä taisin juoda kossukolaa tai kossujaffaa…   Nykyysin nautin enimmäkseen siideriä ja joskus valko- tai punaviiniä.  Ja niistäkin riittää monesti yksi lasillinen.

IEVAn muistin, se oli sen verran iso uutinen ja Napakymppiä tuli katottua – me muuten taidettiin kauppiksessa ilmottaa yks meidän ope sinne, mutta ei se muistaakseni suostunu meneen….

Miten käy kirjastoautonkuljettajan Katin ja Topiaksen – Laura Branigan-kissaihminen kohtaa Tessu-koiraihmisen… vai onko rakkaus sittenkin lähempänä kuin Kati huomaakaan….

Tätä ei varmaan kovin moni kirjastoalan työntekijä, varsinkaan kirjastoautonkuljettajat malta olla lukematta….   Parhaiten tämä uppoaa meihin keski-ikäisiin, jotka elimme nuoruuttamme 1989.

Ihana kepeä kesäromaani rakkaudesta, hassuista kommelluksista, kesästä 1989.

Tässä linkki Sirpa Saarikosken sivuille, jossa hän kertoo miten kirja Kesä kasiysi syntyi.


Sirpa Saarikoski: Kesä kasiysi, Karisto, 2017
Kansi: Saana Nyqvist
Mistä hankittu: ostettu Herättäjän Kirjakaupasta


Kesä kasiysin on lukenut myös:

Kommentit

  1. Voi, tämä oli niin ihana kirja kaiken sen kasarinostalgian takia - ja olihan se myös hauska. Romanttisissa kuvioissa oli tosiaan arvattavuutta, mutta muuten oli tosi viihdyttävää lukemista. Itse täytin 17 sinä syksynä, mutta kesällä olin siis vielä 16.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukseni

Runojen matkassa

Runo vieköön

Kevätlukumaratonille 26.5.2018