keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Hiljaisuuden tie: kristillisiä joogaharjoituksia

Olen pari kertaa aloittanut kansalaisopiston ryhmässä joogan. Ensimmäisellä kerralla olin vasta 15-vuotias, enkä oikein malttanut keskittyä joogaamiseen – se taisi jäädä yhteen kertaan. Pari vuotta sitten ehdin käydä muutaman kerran aamujoogassa, mutta sisätilassa tulin huonovointiseksi – tila oli melko pieni, ehkä liian tiivis ilma. Sekin sitten jäi siihen, kun työajat eivät enää sopineet tähän aikatauluun.

Heli Harjunpään Hiljaisuuden tie: kristillisiä joogaharjoituksia kirjan myötä haluaisin jälleen yrittää joogaamista ja näin kesällä sitä voi joogata ulkona raittiissa ilmassa. Hiukan vaikeata on omin päin tehdä joogaharjoituksia. Aloitin tuolijoogasta, mutta syksymmällä voisin ottaa edes muutaman joogatunnin, että saisin varmuutta liikkeisiin.

Kristillinen joogaharjoitus olisi juuri sellaista, mitä minä tällä hetkellä kaipaan.  En tiedä vielä, miten saisin nuo rukoukset sovitettua joogaharjoituksiin – ehkä ne tulevat sitten paremmin luonteviksi, kun joogaliikkeitä ei tarvitse kirjasta varmistella.

Hiljaisuuden tie: kristillisiä joogaharjoituksia -teoksessa kerrotaan ensin, miten kristillisyys ja jooga liittyvät toisiinsa.  Ensimmäinen kristillisen joogan kehittäjä oli ranskalainen benediktiinimunkki Jean-Marie Déchanet (1906-1992.  Teologi Elvi Saari (1910-1985) toi joogan Suomessa kansalaisopistoihin 1960-luvulla.  Ihmettelen, etten ole aiemmin liittänyt kristillisyyttä joogaan.  Enpä ole tainnut kovin montaa joogakirjaa lukea, enemmänkin olen lukenut lyhyitä lehtiartikkeleita.

Kirjassa selitetään millainen on kristillinen joogaharjoitus.

Tässä kirjassa tarkoitan kristillisellä joogaharjoituksella kehoa ja mieltä tasapainoittavia harjoituksia, joihin liitetään hengellinen sisältö” (s. 31)

”…tämän kirjan harjoituksiin voi liittää juuri itselleen sopivia hengellisiä sisältöjä” (s. 31)

Kirjassa on selkeästi selitetty joogaharjoitusten liikkeet. Harjoituksia löytyy niin aloittaville kuin pidemmällä olevillekin. Kirjassa on kauniita, inspiroivia valokuvia ulkona tehdyistä joogaliikkeistä – luonnossa, laiturilla, puutarhassa, terassilla. Varsinaiset joogaliikkeiden ohjekuvat ovat sisätiloissa otetut hyvin pelkistetyt ja selkeät.

Heli Harjunpää: Hiljaisuuden tie: kristillisiä joogaharjoituksia, Kirjapaja, 2017
Kansi: Maria Appelberg
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Hiljaisuuden tie -kirjasta on myös blogissaan kirjoittanut:

Yöpöydällä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti