sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Sielukas nainen

Kaija Maria Junkkarin Sielukas nainen -teos on jo kansikuvaltaan kirja, joka kutsuu lukemaan. Ostin tämän kirja-alesta parisen vuotta sitten – tänä keväänä olin valmis kirjan lukemaan

1 Miten sielu voi?

Sielu on vanhanaikainen, kirkollinen ja samalla epäselvä käsite, joka herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia.” (s. 8)

Kirkossa on totuttu puhumaan sielusta, vaikka sen merkitys ei välttämättä ole kovinkaan selvä. Puhutaan sielunhoidosta ja sielun pelastamisesta tai sen kadottamisesta. Sielunkylvyt on vanha kirkollinen termi, jolla perinteisesti on kuvattu rukous- ja hengellisen elämän tapahtumakenttää. Sielunkylvyissä Jumalan Henki vaikuttaa ihmisen henkeen.” (s. 9)

Suomen etymologisen sanakirjan mukaan sielulla tarkoitetaan ihmisen henkisiä toimintoja ylläpitävää voimaa. Sitä voidaan kutsua ihmisen perusolemukseen kuuluvaksi elämän kipinäksi. Kun puhumme ihmisen ytimestä, puhumme sielusta.” (s. 9)

"Esimerkiksi nelikymppisyys on sielun kapinan aikaa; se on kutsu elää elämänsä toinen puolisko aikaisempaa tietoisempana ihmisenä ” (s. 9)

Minun sieluni voi paremmin kuin pari vuotta sitten. Kirkko, jumalanpalvelukset, rukoukset, hartauskirjallisuus, Raamattu, virret, hengelliset laulut ja erityisesti naisten kesken olleet tapaamiset naisten aamuissa, tiistain rukoushetkessä tai kirkkokahveilla jumalanpalveluksen jälkeen antoivat minulle sen voiman ja uskon, jonka kadotin pari-kolmikymppisenä.  Sieluni on silti yhä haavoittuvainen ja luottamukseni ihmisiin kokee kolauksia – en vieläkään osaa lukea tai aavistaa uusista ihmisistä mitä kenellekin itsestään kannattaa kertoa….  Yritän silti ymmärtää erilaisia ihmisiä, niitä kapeakatseisimpiakin….

2 Merkitystä, tarkoitusta ja onnea etsimässä

Uskon, että ihmisillä on syvä sisäinen kaipuu persoonallisen kutsumuksen löytämiseen. Tärkeää on ymmärtää, että se on löydettävissä ihmisen koko olemisen, ei pelkän tekemisen tasolta. ” (s. 43)

3 Ahdistuksen viisaus

Oman kokemukseni perusteella rukouksesta on apua ahdistukseen. Tärkeintä on saada itsensä ensin rauhoittumaan sen verran, että pystyy olemaan hiljaa ja keskittymään hengitykseen. Rukoushiljaisuus auttaa tunnistamaan itsessä tapahtuvan sisäisen myllerryksen takana olevia tunteita, muistoja ja kokemuksia.” (s. 73)

Raamatun naisten kertomukset, hengelliset laulut ja äänettömät rukoukset – minun voimavarani hädän hetkellä pahan olon puristaessa sydäntäni, tummien öiden aikana, aamuyön tunteina.

4 Muutosvoima naisen elämässä

Mietin millainen olin parikymppisenä, millainen kolmikymppisenä ja millainen nyt nelikymppisenä – viittäkymmentä lähestyvänä. Samassa parisuhteessa yhä – ehkä en enää ota vastuuta miehen tekemisistä niin paljoa kuin nuorempana. Hän saa olla itse vastuussa niistä. Ehkä kuitenkin ymmärrän miestäni paremmin – riitelemme vähemmän.  Työpaikkani on tällä hetkellä vakaa ja työyhteisö on kannustava. Opiskeluni sujuva hitaasti eteenpäin, mutta en ole luovuttanut. Suhtaudun opiskeluun vastuullisemmin kuin alle parikymppisenä.  Äitinä olen ehkä antamassa molemmille aikuistuville lapsille vastuuta enemmän, mutta silti olen heidän tukenaan elämän muutoksissa ja arjessakin. Naisena ehkä hyväksyn itseni tällaisena kuin olen – pyrkien terveellisempää elämään lempeästi, ei repien ja riipien.

5 Elämään suostuminen

Ihmisen ei tarvitse tuntea kiitollisuutta voidakseen alkaa kiittää vaan hän voi kiittää ja katsoa, mitä se tekee hänelle. Kristillisen uskon mukaan kiittäminen on elämäntapa, joka auttaa luottamaan rakkauden Jumalaan ja elämään tässä hetkessä” (s. 115)

Hiljaisia kiitos-sanoja olen oppinut sanomaan Jumalalle pienistäkin asioista. Kivun ja katkeruuden äärellä huutaessa hiljaa mielessäni, löydän murusia mistä kiittää, seuraavana päivänä, pimeän yön jälkeen. Ennen se vei viikkoja….  Silti välillä pelkään putoavani sinne mustaan pimeyteen, josta en pääsekään pois… pelkään tulevani uudestaan ”millään-ei-ole-mitään-väliä” -tunnetilaan, kun kohtaan niin suuren kivun tai surun…. Pystynkö silloin turvautumaan Jumalaan?

6 Hengellisen elämän lähteillä

Kypsä hengellinen elämä näkyy arjessa; sitä eletään päivittäin. Siihen kuuluu rehellinen itsetutkiskelu, itsetuntemuksen lisääntyminen ja terve itseluottamus. ” (s. 121)

Usein vie aikaa ennen kuin löytää oman hengellisen yhteisönsä.” (s. 123)

Minulla vei aikansa, että tunsin tämän paikkakunnan evankelis-luterilaisen kirkon kotikirkokseni. Lapsuuden kirkkoni oli minulle pitkän aikaa rakkaampi. Nyt voin löytää hengellisen kodin melkein mistä tahansa evankelis-luterilaisesta kirkosta – ehkä kuitenkin eniten perinteisistä ristikirkoista kuin moderneista.  Oman kirkkoni lisäksi tunnen hengellistä kodikkuutta KRS:n (Kansan Raamattuseuran), ELY:n (Evankelisen Lähetysyhdistyksen) ja Herättäjä-Yhdistyksen tilaisuuksissa.

7 Uskon aarteita sielun vaalimiseen

Aikuiseen uskoon täytyy sisältyä omakohtainen pohdinta kristillisen uskon tulkinnoista ja niiden merkityksistä kunakin historiallisena aikana. Rehellisyys, vilpittömyys, kriittisyys ja riittävä määrä tietoa ovat olennaisen tärkeitä silloin, kun pohditaan uskonnon merkitystä omassa elämässä.” (s. 144)

Kristinuskon kaikista tärkein juhlapäivä on pääsiäinen. Jumalan varsinainen pelastusteko on Jeesuksen herättäminen kuolleista.” (s. 156)

Minulle joulu on aina ollut se tärkein kristillinen juhla.  Nyt vasta ymmärrän, miten tärkeä merkitys pääsiäisellä on kristityille….

8 Naisen kaunis elämä

Kauneudessa ovat usein läsnä myös ihmisen todellisuuden varjoisat puolet kuten suru, ikävä ja yksinäisyys. Kauniit muistot kannattelevat elämänkaaren eri vaiheissa. Ne voivat auttaa kestämään jopa suuren kärsimyksen, ahdistuksen ja menetysten hetkinä.” (s. 170)

Tietoinen ja harkitseva rakkaus vaatii aina näkemään se, mikä ihmissuhteissa on hyvää ja mitä myös vaikeina hetkinä arvostaa toisissa. Väistämättä tuotamme toisille pettymyksiä niin kuin hekin tuottavat meille, vaikka kukaan ei sitä tahtoisi. Kun ihmissuhteissa kestetään omia ja toisten heikkouksia ja epäonnistumisia, välitetään samalla keskinäistä rakkautta. ” (s. 172)

Naisen kaunis elämä tarvitsee oman rytmin kuuntelemista ja arjen pyhyyden vaalimista.” (s. 181)

Näistä asioista muodostuu kaunis, sielukas nainen – sellainen minäkin toivon olevani kaikkine puutteineni, epävarmuuksineni.

Tänään kaikesta kivusta, liikakiloista ja hapsottavista hiuksistani huolimatta sanon itselleni: Olet kaunis, sielukas nainen. Olet Jumalan rakastama ja hyväksymä nainen. 

Löysin netistä Kaija Maria Junkkarin diaesityksen Naisen elämänkaari ja  henkinen hyvinvointi
Yle Areenasta löytyy myös Kaija Maria Junkkarin radiohaastattelu Sielukas nainen -kirjasta

Kaija Maria Junkkari: Sielukas nainen, Kirjapaja, 2012
Mistä hankittu: ostettu Ilon Polku-verkkokaupasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti