maanantai 14. elokuuta 2017

Tapio Luoman hartauskirjat

Espoon piispa Tapio Luoma on minulle tuttu pappi kotopitäjästäni Ilmajoelta, jossa hän on toiminut kappalaisena 1998-2002.  Kesällä luin pari hänen kirjoittamaansa hartauskirjaa, joissa on Aarne ja Taneli Laasosen voimaannuttavat ja symboliset valokuvat luonnosta ja uskosta.

Iloa ja siunausta sinulle -teos (2013) nimensä mukaisesti suo iloa arkeen ja juhlaan sekä siunausta elämään.  Sivunpituiset tekstit pysähdyttävät Jumalan sanan äärelle ja samalla aukeamalla vasemmalla puolella on pysähdyttävä valokuva. Näitä tekstejä voi lukea sivu sivulta tai poimien yhden tekstin satunnaisesti juuri tähän hetkeen sopivan.  Kirjaa voi selata vain katselemalla kauniita luontovalokuvia, kukkakuvia ja koskettavia kuvia elämän säröisyydestäkin.

Tapio Luoma kirjoittaa:
Tuntuu hyvältä saada Jumalan siunauksen toivotus. Hienoa on myös saada toivottaa jollekulle Jumalan siunausta. Siunaukseen sisältyy niin paljon, että sitä on mahdotonta tyhjentävästi selittää tai kattavasti ymmärtää.”

Ennen minusta tuntui oudolta, kun minulle lähes tuntemattomat ihmiset toivottivat ”Siunausta” ja osasin vain sanoin hämmentyneesti ”Kiitos samoin”. Nykyään saatan jo uskaltaa sanoa takaisin ”Siunausta myös sinullekin”, mutta aika usein se ”Kiitos samoin” vain lipsahtaa suusta. Läheisimmille ihmisille, joiden tiedän ajattelevan suurin piirtein uskonasioista samalla tavalla, saatan itsekin ensin toivottaa ”Siunausta” – mutta vielä se ei kovin luonnostaan minulta suju. Ihmisille, jotka eivät halua kuulla tai puhua uskonasioista lähetän hiljaisia siunauksia mielessäni.  Oikeastaan hiljaisten siunausten lähettäminen jokaiselle on minulle luontevampaa kuin sen ääneen sanominen.

Tapio Luoman kirjoittamat tekstit ovat myös lohduttavia, kun tuntuu että omat voimat eivät riitä elämän vaikeuksissa tai arjessa muutoin on hyvinkin hektistä.  Monen tekstin lopussa on viittaus Raamattuun. Lyhyiden hartaustekstien avulla on helpompaa tarttua Raamattuunkin.

Ihmisen suhdetta Jumalaan pidetään toisinaan mielipideasiana. Sitä se ei kuitenkaan ole. Kristillinen usko toimii maaperänä hyvin monenlaisille mielipiteille, mutta usko ei koskaan typisty pelkäksi mielipiteiden kokoelmaksi. Uskon varsinainen sisältö ei löydy oikeassa olemisesta vaan henkilökohtaisesta suhteesta Jumalaan. Sitä paitsi me tiedämme, mitä Jumala meistä erin tavoin uskovista ja epäilevistä ajattelee: hän rakastaa meitä kaikkia.”  (ote Mielipiteiden tuolla puolen s. 39)

Siunausta ja varjelusta elämääsi -teos on tehty samalla tavoin kuin Iloa ja siunausta sinulle. Puhuttelevat lyhyet teksti Raamatun viittauksineen ja koskettavine valokuvineen antavat näistä hartauskirjoista elämään kauneutta ja lohtua.

Jumalan lapselle ei taata murheettomuutta, mutta luvataan rauha. Ilon ja kiitollisuuden salaisuus johtaa vielä suurempaan salaisuuteen, Jumalan rauhaan, joka ylittää kaiken ymmärryksen.” (ote Tie Rauhaan s. 13)


Kristinuskossa on kaksi tärkeää tekijää: Kristus ja usko. Usko on tärkeä asia, sillä ilman sitä meillä ei voisi olla suhdetta Kristukseen ja hänen tuomaansa pelastukseen. Mutta uskoakin tärkeämpi on Kristus, joka synnyttää ja vahvistaa uskon ja pitää sen yllä.”  (ote Usko, minä ja Kristus s. 43)

Tapio Luoma: Iloa ja siunausta sinulle, Minerva, 2013
valokuvat: Aarne ja Taneli Laasonen
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Tapio Luoma: Siunausta ja varjelusta elämääsi, Minerva, 2015
valokuvat: Aarne ja Taneli Laasonen
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


1 kommentti:

  1. Hienon kuvan olet ottanut! :) Itse en ole tainnut kuullakaan, että Tapio Luoma on tehnyt kirjojakin. Se hiljaisten siunausten lähettäminen on hieno ajatus ja on minullekin usein luontevinta.

    VastaaPoista