sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Levollisuuden kirja

Carita ja Tommy Hellstenin Levollisuuden kirja on vuoropuhelua hiljaisuudesta, kuuntelemisesta ja luottamuksesta.  Kirjan esipuheessa he kertovat:
"Olemme kirjoittaneet tekstit kumpikin itsenäisesti, yrittämättä millään tavoin kontrolloida toisen kirjoittamaa. ... Kummankin persoona ja näkökulma ilmiöihin on niin omanlaisensa, että syntyy erilaisia tekstejä, jotka täydentävät toisiaan."

Tämä on toinen kirja minkä luen Caritan kirjoittamana - muutaman Tommyn kirjan olen lukenut myös, joista kirjoittelen myöhemmin.

Tämäkin kirja tuntui ensimmäisellä lukukerralla tulevan liian lähelle. En halua käsitellä näitä kirjassa käytäviä asioita - ne tekevät liian kipeää. Kirja onkin lojunut blogipostattavien pinossa jo tovin.  Tänään kun kirjaa selailen , jokainen teksti tuntuukin lohduttavalta.  Vasta nyt tunnen kirjan myötä levollisuuden juuri tässä hetkessä.

Ensimmäisessä tekstissä puhutaan egosta, jollaista en tiennyt omaavani. Seuraavassa tekstissä kerrotaan kuopasta, johon voi pudota yhä uudestaan ja uudestaan. Sieltä omasta kuopastani minäkin olen jälleen nousemassa ylöspäin kohti armollista Jumalaa.  Sama teema jatkuu seuraavissa teksteissä - kärsimyksestä, sen hyväksymisestä ja mahdollisuudesta jonain päivänä voin kiertää sen syvän kuopan.

Miten lähelle kipujani mennään mitättömyyden ja avuttomuuden äärellä. Olen lähellä murskautumista.  Minä en voi täysin valita mitä minulle tänään tapahtuu, mutta saan valita miten siihen suhtaudun ja kenellä avulla tästä selviän.

Alan jälleen löytää ne onnenmuruset tästä hetkestä, tästä elämästä.

Carita kirjoittaa:
"Syntymisellämme tähän maailmaan on tarkoitus, tietty tehtävä ja merkitys. Koko elämän ajan muovaudumme ja muokkaudumme tarkoituksemme mukaiseksi persoonallisuudeksi." (s. 56)

"Kun tulemme tietoiseksi tästä uudesta elämän ulottovuudesta, tulemme tietoiseksi myös omasta identiteetistämme. Ne ovat kotoisin samalta seudulta. Tämä tietoiseksi tuleminen synnyttää pyhän huolettomuuden. Se puolestaan synnyttää uuden, yllättävän ja pyhän ilon - elämänilon. Multaan vaipuinen ei ollutkaan hautaus, vaan istutus."  (s. 85)

Carita ja Tommy Hellsten: Levollisuuden kirja, Kirjapaja, 2013
Carita Hellstenin teksti suomentanut Sirpa Hietanen
Ulkoasu: Petri Kovács
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Levollisuuden kirjasta on kirjoittanut myös blogissaan:

Kirjojen keskellä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti