sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Nainen nelissä-viisissäkymmenissä

Pirkko Lahti, Sirpa Lehmuskoski ja Tuula Salmi ovat kirjoittaneet kirjan neli-viiskymppisten naisten elämäntaidosta, gynekologiasta sekä seksuaalisuudesta.

Nainen nelissä-viisissäkymmenissä -teoksessa Pirkko Lahti pohtii mitä muutoksia tämä ikä tuo naisen elämään.
"Keski-iässä ihminen useinkin tuntee itsensä niin hyvin, että uskaltaa sanoa ei, olla eri mieltä ja muodostaa oman mielipiteensä. Onneksi. Hän on oppinut itsetuntemusta eikä koe menettävänsä enää niin paljon ollessaan oma itsensä." (s. 20)

Kirjassa puhutaan luonnollisesti vaihdevuosista, joiden kohderyhmä en ihan vielä ole. Ehkä muutaman vuoden päästä palaan tämän kirjan äärelle uudestaan.

"Keski-ikä on luovaa kautta. Monia asioita rohkenee yrittää, kun ei ehkä enää tarvitse olla niin hyvä. Voi "tehdä itselleen", nauttia osaamisestaan. Uusien alueiden valloittaminen on palkitsevaa, jos ei heti niin taidon lisäännyttyä. Kyky oivaltaa, että osaa, on parhaimpia palautteita ihmiselle itselleen." (s. 56)

Tuula Salmi käsittelee naisen hormonaalisia muutoksia 40-50 vuoden iässä.  Hän käy läpi myös gynekologisia sairauksia, jotka ovat yleisempiä yli nelikymppisillä.  Osa asioista tuntuu vielä sellaisilta mitkä ovat edessä - toivottavasti saisin elää mahdollisimman terveellistä elämää...

Sirpa Lehmuskoski kirjoittaa seksuaalisuudesta. Millaisia seksuaalisia muutoksia neli-viiskymppinen nainen kokee ja miten ne näkyvät esimerkiksi parisuhteessa.

Tämä kirja ei aivan ollut sellaista mitä juuri tällä hetkellä haen - henkistä voimavaraa.  Kirjassa oli enemmänkin fysiologisia asioita. Tulikin moni kappale vain selattua ja harpattua yli - ei koske nyt minua.  Ja ehkä tämä on hiukan "vanhanaikaisesti" kirjoittetu ysäkirja näin 2010-luvulla luettuna.

Pirkko Lahti - Sirpa Lehmusoksa - Tuula Salmi: Nainen nelissä-viisissäkymmenissä, WSOY, 1990
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti