perjantai 29. joulukuuta 2017

Kristilliset joululehdet

Minun jouluperinteisiin kuuluu kristillisten joululehtien lukeminen. Tänä vuonna aloitin jo jouluviikon alussa lehtien lukemisen.  Esittelen tässä vuoden 2017 joululehdet ja niistä poimin minua eniten koskettaneet artikkelit.
Hyvä Sanoma 12/2017

Hyvä Sanoma on kristillinen aikakauslehti, joka ilmestyy kerran kuukaudessa.  Lehteä julkaisee Hyvä Sanoma ry, joka on helluntaiseurakuntien kotimaanjärjestö.  Lehden kustantaa Aikamedia, joka on keskisuuri kristillinen mediatalo, jolla on yli sadan vuoden kokemus kristillisten lehtien, kirjallisuuden ja musiikin kustantamisesta.  Aikamedian omistaa Hyvä Sanoma ry.

Lapsuuden joulut eivät unohdu : kantelisti Ida Elina nauttii joulurauhasta s. 14-17
Sotaorvot jättivät Suomeen tunnetaakan: Eeva Riutamaa tutki evakkolasten kokemuksia s. 38-41

Jouluaatto

Jouluaatto on Suomen Vapaakirkon joulujulkaisu.  Lehden kustantaa Päivä Osakeyhtiö, joka on  vuonna 1962 Hämeenlinnaan perustettu kristillinen kustantamo.  Kustantamon omistavat Suomen Vapaakirkko ja sen yhteisöt.

Vishal Mangalwadi, tietäjä idästä, ja Kirja, joka muutti maailmasi s. 18-20
Yli 180 000 asiakkaan matkatoimistomies s.  21-25

Joulusanoma

Joulusanoma -lehden julkaisee Suomen Raamattuopiston Säätiö, joka on  Raamattuun ja luterilaiseen tunnustukseen sitoutuva itsenäinen kristillinen järjestö, jonka tarkoitus on julistaa evankeliumia, opettaa Raamattua, tarjota ihmisille hengellinen koti ja tukea lähetystyötä.

Ida ja Lauri Bois: Suhde on suurin kiitosaihe s. 24-27
Siiri Rantanen muistaa ensimmäiset suksensa s. 34-37

Joulun Aika

Joulun Aika -lehteä julkaisee  Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys, joka vuonna 1967 perustettu Suomen evankelisluterialisen kirkon lähetysjärjestö, jonka tarkoituksena on toteuttaa Jeesuksen antamaa lähetyskäskyä lähellä ja kaukana.  Joulun Aika -lehden kustantaja on Kustannus Uusi Tie Oy, joka on Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen yhteydessä toimiva kustannusosakeyhtiö, joka julkaisee kristillisiä lehtiä, kirjoja ja äänitteitä.

Pyhä laulu soi taivaassa ja maan päällä s.  20-22
Mikael Agricola - Raamatun käännöstyömme uranuurtaja s. 28-29

Joulun Sana

Joulun Sana -lehden kustantaa Karas-Sana Oy, joka on Kansan Raamattuseuran kustannusyhtiö. Kansan Raamattuseuran Säätiö (KRS) on luterilaisen kirkon piirissä toimiva valtakunnallinen evankelioimisjärjestö.

Ilona ja valona maailmassa  s. 24-25
Joulukuusi ateljeessa s. 26-27

Joulun Valo

Joulun Valo on Evankelinen Lähetysyhdistys ELY ry:n joululehti.  Evankelinen lähetysyhdistys - ELY ry:n juuret ulottuvat Suomen ev.lut. kirkon kirkolliskokouksen 1986 tekemään päätökseen avata pappisvirka myös naisille.

Suomi ei olisi Suomi ilman Lutheria s. 10-12
Joulun enkelit s. 13-15
Evankelisuuden juurilla s. 18-20

Kultalyhde

Kultalyhde -lehden kustantaa Aikamedia, joka on keskisuuri kristillinen mediatalo, jolla on yli sadan vuoden kokemus kristillisten lehtien, kirjallisuuden ja musiikin kustantamisesta.  Aikamedian omistaa Hyvä Sanoma ry.

Talven valot ja varjot s. 34-37
Joulumerkit viestin välittäjinä s. 38-39
Nina joulutunnelmissa s. 46-47

Talvikukkia

Talvikukkia -lehteä julkaisee Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys SLEY.   Lehden kustantaa Sley-Media Oy.  Kristillisten kirjojen kustantaminen ja levittäminen oli eräs merkittävimmistä syistä Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) perustamiselle vuonna 1873. Yhtiömuotoista toiminta on ollut vuodesta 1977. Yhtiö oli nimeltään SLEY-Kirjat Oy vuoteen 2005 asti, jolloin nimeksi muutettiin Kustannus Oy Arkki. Sleyn kustannustoiminta järjestettiin uusiksi vuoden 2009 aikana. Sleyn hallitus päätti laaja-alaiseksi muodostuneessa kirjatuotannossa keskittää voimavaroja vain yhdistyksen kannalta keskeisiin niteisiin. Tästä käynnistyneiden neuvottelujen seurauksena Kustannus Oy Arkki myytiin yhtiön kolmelle työntekijälle. Sleyn lehti- ja muuta kustannustoimintaa varten Arkin korvaajaksi perustettiin Sley-Media Oy 30.6.2009. Yhtiö on kokonaan Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys ry:n omistuksessa.

Joulukirja. Martti Lutherin ajatuksia joulun sanomasta s. 14-15
Tämä meille luvattiin - tämä meille annettiin s. 16-18


Talvikynttilät

Talvikynttilät -lehteä julkaisee Herättäjä-Yhdistys,  jonka  tarkoitus on sääntöjensä mukaan toimia ”hengellisen elämän hoitamiseksi rohkaisten ihmisiä elämään kristittyinä”. Järjestö toimii Raamatun, Suomen evankelis-luterilaisen tunnustuksen ja kirkkojärjestyksen mukaan herännäisyyden hengessä.

Himmelin suurlähettiläs s. 20-23
Mieluisin joululaulu s. 27-29

Tulkoon Joulu

Tulkoon Joulu on Suomen Lähetysseuran joululehti.  Suomen Lähetysseura  pitäytyy Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tunnustukseen, kirkkojärjestykseen ja kirkon tekemiin linjauksiin.

He lähtevät laulamaan s. 6-11
"Runoni ovat syntyneet luottamuksesta" s. 14-17
Paljon muutakin kuin satusetä s. 46-48


4 kommenttia:

 1. Kylläpä oletkin lukenut paljon joululehtiä! Minua harmittaa, kun joulun alla aika meni jotenkin niin äkkiä, etten ehtinyt enkä muistanut hankkia yhtään joululehteä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna aloitin ennen joulunpyhiä lehtien lukemisen, kun joinakin vuosina en ole meinannut ehtiä niitä lukemaan :)

   Poista
 2. Olipas hyvä ja kattava kuvaus kristillisistä Joululehdistä :) En ole tiennytkään, että näitä on näin monia. Yhdeltä edesmenneeltä ystävältäni ehdin saada parina jouluna joululehden, joka tais olla tuo Joululyhde.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näitä hienosti julkaistaan monen järjestön/kustantajan taholta. Olisi mielenkiintoista lukea ortodoksisen tai katolisen kirkon joululehteä, mutta tämä taitaa olla enemmän protestanttisten kirkkojen tapa.

   Poista