torstai 21. joulukuuta 2017

Metsämieli - luonnollinen menetelmä mielentaitoihin

Metsä ja puut ovat minulle olleet jo lapsuudessa tärkeitä.  Lapsuudenkodin pihan koivut, lehtikuuset, hopeapajut ja isoisäni istuttama mänty tontin nurkassa ovat minun voimapuitani. Osa puista on jouduttu vanhuuttaan kaatamaan, mutta muistot näistä puista kulkevat sydämessäni.

Maaseudulla lapsuuteni ja nuoruuteni viettäneenä leikit ja kävelyt lähimetsissä ovat olleet lakeuden peltojen äärellä kasvaneelle satumetsien mielikuvista, teini-ikäisen mystistä metsän taikuutta ja voimavaraa, joskus jopa sydänsurujen lohdutusta.

Lapsuudenkuviani 1970-luvulta


Metsämieli – luonnollinen menetelmä mielentaitoihin kirja on juuri minulle tehty voimavarakirja. Kirjan metsämieliharjoituksia en vielä ole ehtinyt kovin montaa tehdä. Tänä syksynä olen ehtinyt metsään niin harvoin….

Kirjasta on julkaistu nyt myös oiva pokkariversio, joka on helpompi ottaa reppuunkin mukaan metsässä samoillessaan. Tässä pokkariversiossa on yhteisniteenä siis kaksi ilmestynyttä Metsämieli-kirjaa.

Sirpa Arvonen kirjoittaa Lukijalle-osiossa:

Metsämieli-menetelmä perustuu käyttäytymistieteistä, sosiaalipsykologiasta ja kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta hyödynnettyyn tietoon sekä pitkään kokemukseeni valmennustyöstä” (s. 9)

Kirjassa on ihania pieniä siemenharjoituksia, joilla pääse hyvin alkuun.  Aina ei tarvitse lähteä metsään, vaan voi saada metsämielivoimaa luontokuvakirjoista tai miettimällä millainen on minun luonnon mielenmaisemani.

Siemenharjoituksista voi edetä sitten taimiharjoituksiin, kuten Tunteiden tuuletuskävelyyn tai vaikka risujumppaan.

Kirjasta löytyy myös puuharjoituksia, kuten muutostuumailuja ja haastemäkiä.

Metsämieli-harjoitukset on kätevästi numeroitu eri värein siemen-, taimi- ja puuharjoitusten mukaan kirjan etuliepeessä. Kellertävät ovat siemenharjoituksia, vihreät taimiharjoituksia ja ruskeat puuharjoituksia.

Metsämieli-menetelmä perustuu luonnossa itsestään syntyvien hyvinvointivaikutusten sekä käyttäytymistieteisiin pohjautuvien hyvinvointiharjoitusten yhdistämiseen.” (s. 35)

Metsämielen askeleet:

1. Altistu luonnolle
2. Herkisty aistimuksille ja havainnoi metsää
3. Ole läsnä metsähetkessä
4. Tunne kokonaisvaltainen rauhoittuminen ja rentoutuminen
5. Anna metsän selkeyttää ajatuksiasi ja tunteitasi
6. Hyödynnä metsäisiä ajatuksiasi. Suunnittele, arvioi ja suuntaa eteenpäin
7. Lataudu ja energisoidu

(s. 39)

Aion ehdottomasti ostaa myös tuon toisen kirjan Metsämieli – kehon ja mielen kuntosali, Metsäkustannus, 2015 sekä yhteisniteenä tehdyn pokkariversion, joka on helpompi ottaa mukaan metsäretkille.

Metsämieli-menetelmän nettisivuilta löytyy mm. tietoa Metsämieli-kursseista ja Metsämieli-ohjaajista.

Sirpa Arvonen: Metsämieli - luonnollinen menetelmä mielentaitoihin, Metsäkustannus, 2014
Ulkoasu ja taitto:  Laura Noponen
Mistä hankittu: ostettu Herättäjän Kirjakauppa, KIPA-kirjakauppa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti