keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Exit - Apostolin kyytiä: tarinoita lavalta ja lavan takaa

Soivappu, Ilmajoki 29.4.1990: Minä 19-vuotias ja Exitin ensimmäinen keikka minulle.  Internetin kätköistä sain vahvistuksen, että lämppäribändi Exitille oli Kajo (he toki aloittelivat samoihin aikoihin kuin Exit). Kajo oli luonnollisesti tuttu bändi ilmajokelaiselle riparilaiselle – laulaja Raimo ”Musti” Lähteenmaa oli munkin riparilla seurakunnan työntekijänä. 

Riparin jälkeen uskonasiat ei olleet kovin paljoa kiinnostaneet, mutta vuonna 1990 elämässä tapahtui asioita, jotka saivat mut etsimään uskosta apua….  Soivappu-tapahtumaan oli helppo mennä, sillä asuin avopuolisoni kanssa yläasteen juhlasalin takana olevassa vuokrakaksiossa (oli ollut ennen talonmiehen asunto) – musiikkia olisi voinut toki kuunnella kotona seinän takanakin, mutta halusin mennä kuuntelemaan juhlasalin puolelle. Paljon en muista tapahtumasta, mutta jotain sieltä jäi sydämeeni. Taisin kirjastosta lainata Exitin älppäreitäkin.  Mutta tämän pidemmälle ei tuo uskon kutsu kantanut…  gospel jäi vuosiksi….

27.3.2015 Lapua, Jeesus: Minä rakastan sinua-tapahtuma urheilutalolla: Vanamo ja kls.  Tästä alkoi gospelmatkani uudelleen.
27.6.2015 HMF – Hengellisen Musiikin Festarit, Lapua: EXIT – tästä syveni rakkaus näiden apostolimiesten sanomaan, laulun sanoihin ja musiikin säveliin.

Viime syksynä sain hankittua divarista Exitistä kirjoitetun kirjan ja luinkin sitä mielenkiinnolla monen muun keskeneräisen kirjan ohella.
Exit- Apostolin kyytiä : tarinoita lavalta ja lavan takaa on kirjoitettu vuosilta 1987-2007, Exitin 20-vuotistaipaleelta.

Exitin perustamishistorian olen suurin piirtein kuullut ja lukenut usein, mutta vasta tämän kirjan myötä avautuu se kokonaisuus, miten tämä hieno gospelbändi syntyi.
Mulle on nykyinen Exit-porukka tutuin. Kirjan myötä sain tutustua niihinkin Exitin perustajajäseniin, jotka eivät enää ole mukana sekä muutamiin matkan varrella olleisiin.  Myös bändin jäsenten lempinimien ainakin osittainen tausta kerrotaan Exitin kasvot-kappaleessa.

Bändien/artistien kirjoja on tullut luettua niin ulkomaisista kuin kotimaisista muusikoista.  Uskomattomia keikkapaikkoja on ollut Exitinkin uran varrella – backstagetkin on saattaneet olla, vaikka missä ja yöpyminen keikkapaikalla haasteellista.  Ja keikkabussit eivät todellakaan olleet mitään uusia linja-autoja.  Suomen talvi asettaa omanlaisensa ongelmat, joskin kuumat kesäpäivätkin.
Pohjalaisten keikkapaikkakuntien ja -paikkojen mainitseminen kirjassa lämmitti erityisesti  - tottahan pohojalaanen on ylypiä ku mainitahan.

Exithän on keikkaillut heti alussa ulkomaillakin pitkin Keski-Eurooppaa, Eestiä ja Venäjää.  Bändin saaminen rajan yli ei ollut todellakaan helppo juttu – monenlaista byrokratiaa tuli vastaan.
Koskettavaa oli lukea, miten Exit vei Jumalan sanomaan musiikin voimalla yli rajojenkin.  Monen laulun taustat ja merkitykset tuli tämän kirjan myötä lähemmäksi.

Huumoria tästä kirjasta löytyy – monenlaisia sattumia on Exitin poikien tielle tullut ja osaavat he toisilleenkin tehdä kepposia, tähän kai voi sanoa, että pojat on poikia koko elämän. Jo tämän kirjan sivuilta voi aistia että, Exitin porukka on yhtä perhettä iloineen ja suruineen – ja varmasti erimielisyyksineenkin, sellaistahan se tiivis yhteiselämä on.  Kaiken kantavana voima usko Jeesukseen kukin oman taustansa kautta.  Ja vahva missio viedä Jumalan Sanaa eteenpäin. Ilman Jeesus-sanomaa he eivät tätä musahommaa tekisi tällä porukalla – toivottavasti jaksavat vielä monta vuotta.

Kirjassa oli myös fanien kertomuksia, miten Exitin biisit ovat auttaneet löytämään Jumalan – ja miten niiden avulla uskonaskeleet ovat kantaneet.

Kiva idea oli laittaa kirjan loppuun myös kaikki keikkapaikatkin albumien lisäksi.  Sieltä minäkin sain varmistettua sen Exitin ekan keikan missä olin Ilmajoella.

Pekka Simojoki: Exit -apostolin kyytiä : tarinoita lavalta ja lavan takaa, Kirjapaja, 2007
Mistä ostettu: ostettu käytettynä kirjana Antikvariaatti Bargain Books

1 kommentti:

  1. Exit oli minun nuoruuteni suuri juttu. Ties vaikka olisin ollut tuossa samassa Soivapussa silloin?! Ja tässä jonain kesänä olin siellä Lapualla HMF-tapahtumassa, jossa Exit esiintyi. En muista vuotta enkä tiedä monestiko he ovat siellä olleet. Pitäisi lukea tuo kirja; yllätyksekseni nimittäin huomasin kerran, että se on jopa meillä omassa kirjahyllyssä! Meidän kirjahyllyjä tutkiessa yllättyy joka kerta jostain löydöstä... :)

    VastaaPoista