tiistai 23. tammikuuta 2018

"Miten selviytyisin iltaan" : Välähdyksiä masennuksen maailmasta

Kun läheisesi sairastuu vaikeaa masennukseen, on yksi voimavara hakea ymmärrystä ja vertaistukea kirjallisuudesta. Parisen viikkoa sitten parikymppisellä tyttärelläni diagnosoitiin vaikea masennus. Hän on saanut nyt alkuavun hoitohenkilökunnalta.  Päivää kerrallaan opetellaan elämään hänen masennuksensa kanssa – me muu perhe täällä kotona ja hän poikaystävänsä kanssa omassa kodissaan.

Minulle kirjoista muutenkin muihinkin asioihin apua ja ymmärrystä hakevana, oli luonnollista tutkia, mitä kirjallisuutta löytyy omasta lähikirjastosta vaikeasta masennuksesta.  Ensimmäiseksi luin ”Miten selviytyisin iltaan” :  välähdyksiä masennuksen maailmasta. Teoksen on toimittanut Irma Kiikkala, Juha Ahonen ja Britta Sohlman.
Kirja on toki jo julkaistu vuonna 1999, lähes parikymmentä vuotta sitten, mutta minulle tämän kirjan tarinoista oli apua.

Lukijalle-osiossa kirjan toimittajat kirjoittavat:
Tämän kirjan lähtökohtana on ensinnäkin näkemys siitä, että masennus on yksilöllinen kärsimyksen kokemus. Se näyttäytyy kaikilla elämän ulottuvuuksilla ja se sivuaa tavalla tai toisella jokaisen elämää.”

Johdannossa sanotaan:
Tämän kirjan asiasisältö perustuu moniin vuoropuheluihin, joissa on valotettu masennusta kokemuksena.”

Ensimmäisessä luvussa Masentumiseni kerrotaan masennuksen kokeneiden ihmisten kautta mikä on heidän mielestään masennuksen kuvaus tai määritelmä.

Toisessa luvussa Olen masentunut he kertovat, millaista elämä on, kun on masentunut.  Kolmannessa luvussa on Kaksi monologia masennuksesta.

Neljännessä luvussa Etsin apua masentuneet ihmiset kertovat millaista on hakea apua – miten vaikeata sitä on hakea ja saadakin oikeanlaista apua.

Viidennessä luvussa Mahdollisuuksien versoja kuvataan niitä pieniäkin askelia masennuksesta toipumiseen.

Osa teksteistä on koskettavia runoja – masennuksen maailmasta.

Tekstit eivät ole kovin pitkiä, mutta tämä oli ensimmäiseksi kirjaksi sopivan pituinen - vaikeista asioista, jotka koskevat erityisesti omia lapsia, on välillä hyvin raskasta lukea ja lukemisen aikana käy läpi omaa tuskaansa ja kipuilujaan.

Kirjan lopussa on kirjaluettelo, josta poimin tähän itselleni luettavaksi sopivimmat:

Erich Frommin teokset (olen muistaakseni parikymppisenä aloittanut lukemaan Rakkauden vaikea taito -teosta, mutta en silloin sitä jaksanut lukea loppuun, ehkä nyt olen sen verran elämää kokenut, että jaksaisin lukea Frommin teoksiakin)

Kari E. Turusen teokset eivät olekaan entuudestaan tuttuja edes nimeltä, kansikuvat saattavat olla joskus nähtyjä.

Francesco Alberonin teoksia olen myös lukenut nuorempana – niitäkin voisin lukea uudestaan.

Oiva Ketonen: Ihmisenä olemisesta (Otava, 1981)

Lauri Rauhalan teokset kuulostavat myös mielenkiintoisilta

Viktor Frankl: Ihmisyyden rajalla (Otava, 1978)

"Miten selviytyisin iltaan" : Välähdyksiä masennuksen maailmasta,  toim. Irma Kiikkala, Juha Ahonen ja Britta Sohlman, Kirjayhtymä, 1999, (julkaisija Stakes)
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


1 kommentti:

  1. En ole ennen kuullut tästä kirjasta. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Itsekin nimittäin sairastin vakavaa masennusta parikymppisenä...

    VastaaPoista