sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Muistoja Paavo Ruotsalaisesta

Kirjastosta lainaamassani kirjassa ei ollut paperikansia, löysin kansikuvallisen kuvan www.antikvaarifi-sivustolta

Paavo Ruotsalaisesta kertovien kirjojen lukuprojektini jatkuu tänä vuonna. Hannes Hyvärisen Muistoja Paavo Ruotsalaisesta luin viime vuoden lopussa.
WSOY on julkaissut tämän teoksen vuonna 1924  - 72 vuoden jälkeen Paavo Ruotsalaisen kuolemasta.

Hannes Hyvärinen kirjoittaa esipuheessa:
Joutuessani monen vuoden aikana olemaan pappina Muuruvedellä, Nilsiässä, Puolangalla, Kuopiossa ja Varpasjärvellä tapasin usein Paavo Ruotsalaisen perillisiä sekä sellaisia vanhuksia, joilla oli lapsuusvuosiltaan muistoja Paavo Ruotsalaisesta.”
Tällaista tietä olen saanut melkein kaikki ennen julkaisemattomat Ukko Paavon ”sanat”.

Tässä kirjassa on luonnollisesti jo tuttu tuntemani Ukko-Paavon perustarina lapsuudesta hänen kuolemaansa. Vanhat kuvat elävöittävät tätä körttiläisen herätysliikkeen johtajan elämäkertaa. 

Kirjassa kuvataan Paavo Ruotsalaisen asuinmiljöötä, ihmisiä joita hän kohtasi matkoillaan sekä hänen perhettään.

Kirjassa kerrotaan myös, miten Paavo Ruotsalaisesta tuli omanlaisensa sielunhoitaja heränneille.  Yksi kirjan kappaleista kuvaa Ukko-Paavoa lasten ja nuorten ja juuri heränneiksi tulleiden ystävänä ja sielunhoitajana.

Oman lukunsa saa Paavo Ruotsalainen seurapuhujana, veisuun ja rukouksen myötä. Raamatun sana Ukko-Paavon puheissa ja miten hän suhtautui Martti Lutheriin ja miten luterilainen kirkko suhtautui Paavo Ruotsalaiseen. 

Hannes Hyvärinen: Muistoja Paavo Ruotsalaisesta, WSOY, 1924
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


1 kommentti:

  1. Onpa Hannes Hyvärisellä ollut mielenkiintoista, kun hän on saanut työssään tavata Paavo Ruotsalaisen jälkeläisiä ja hänet tunteneita ihmisiä! Minä en juuri tunne Ruotsalaista, mutta mieheni on lukenut hänestä ennenkin ja sai nyt lainaan Aapeli Saarisalon kirjan Erämaan vaeltaja, joka on kuulemma kiinnostavampi (tai helppolukuisempi?) kuin Aukusti Oravalan kirja.

    VastaaPoista