maanantai 26. helmikuuta 2018

Miltä musta tuntuu? Masennus ja siitä toipuminen

Miltä musta tuntuu?  Näitä tunteita minäkin selvittelen tyttäreni vaikean masennuksen rinnalla.  Anna-Liisa Lämsän toimittama kirja käsittelee aikuisen masennusta ja siitä toipumista. Hän on myös kirjoittanut aikaisemmissa kirjoissaan nuorten ja lasten masennuksesta.  Saatan lukea nekin kaksi kirjaa myöhemmin – onhan tyttäreni vielä nuori aikuinen. 

Tässä kirjassa kuljetaan matka masennuksen syövereistä toipumiseen. Kirjassa äänen saa niin mielenterveyskuntoutujat kuin terveysalan työntekijät. 

Minulle tämä kirja auttoi ymmärtämään enemmän sitä prosessia, mistä mielenterveyskuntouksessa on kyse. Kirja antaa myös tärkeätä vertaistukea masennuksesta eroon pyrkivän läheisille, mutta myös hänelle itselleen, mikäli on voimavaroja lukea.

Kirjassa on kolme osaa: Kokemuksesta tiedoksi ja Masennus ja masennuksesta kuntoutuminen kokemuksena sekä Kokemustiedon pohjalta syntyneitä käytänteitä ja työvälineitä.

Anna-Liisa Lämsä kirjoittaa kirjan alkusanoissa:

Kirjassa tarkastellaan aikuisten masennusta ja siitä toipumista kokemustiedon ja kokemustarinoiden pohjalta

Kirjan rungon muodostavat Katja Lembergin masennukseen sairastumista ja siitä kuntoutumista käsittelevät tekstit. Kirjan toisena pääkirjoittajana on Katjan monivuotinen työpari, mielenterveyshoitaja Ulla Hietanen. Lisäksi kirjaan sisältyy otteita kahden kokemusasiantuntijan, Kaisu Lempisen ja Leena Kärraksen kokemustarinoista esimerkkeinä siitä, miten eri henkilöt kokevat asiat ja miten he ovat kiteyttäneet kokemansa kokemustiedoksi.”

Kirja on myös kuvaus Portaat-projektista vuosina 2005-2010, jossa haluttiin luoda perinteisen diagnoosilähtöisen näkökulman rinnalle uusi asiakaslähtöinen lähestymistapa, jossa kuntoutujaa kohdellaan omassa kuntoutumisprosessissaan aktiivisena toimijana.

Kokemustarinat auttoivat ymmärtämään, mitä masentuneen ihmisen elämässä tapahtuu ja miksi elämä voi niin totaalisesti lamaantua.  Aloitin lukemaan kirjaa, kun tyttäreni diagnoosista oli kulunut vasta viikon verran.  Ensimmäisten sivujen lukeminen tuotti niin paljon tuskaa, pahaa oloa, syyllisyyttä, epätoivoa, voimattomuutta. Nyt kun on ehtinyt kulua parisen kuukautta, olen asian kanssa seesteisempi enimmäkseen. Ymmärrän, etten jaksa olla tukena ja selvitä omasta arjesta, jos vain murehdin….   Tyttärellä on nyt apuna hyvä terapeutti, jonka kanssa käsitellä asioita sekä lääkkeet alkavat auttaa pikkuhiljaa.  Vielä on kuitenkin pitkä matka toipumiseen ja oikeanlaisen lääkityksen löytämiseen. 

Tässä kirjassa käsiteltiin hyvinkin sirpaleista mielenterveyssektoria. Huolestuneena pohdin, että minkälainen on tyttäreni kuntoutussuunnitelma tulevaisuudessa… tähän asti asiat ovat sujuneet byrokratiankin suunnalta.

Osa kirjan tekstistä luonnollisesti oli enemmän terveysalan työntekijöille sopivaa ja minulle se oli liian vaikeaselkoista.  Teksti ei kuitenkaan ollut missään vaiheessa liian teoreettisesta.  Mielenterveyskuntoutujien kokemukset masennuksesta ja toipumisprosessista olivat avartavaa luettavaa.

Anna-Liisa Lämsä (toim.): Miltä musta tuntuu? Masennus ja siitä toipuminen, PS-Kustannus, 2012
Kansi: Marja Junnila
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa kiinnostavalta kirjalta. <3

    VastaaPoista
  2. Minua myös kiinnostaa. Pitäisi katsoa, löydänkö tämän jostain. Kirjan nimi on hyvä, kun tuon "musta"-sanan voi tulkita kahdella tavalla.

    VastaaPoista