maanantai 26. helmikuuta 2018

Vuorimiehen poika: romaani Martti Lutherista

Johan oli urakka lukea Jakob Knudsenin romaani Vuorimiehen poika: Romaani Martti Lutherista.  Vuosi siinä meni, kun tätä noin 400-sivun tiiliskiviromaania lueskelin kaiken muun kirjallisuuden ohella.  

Jakob Christian Lindberg Knudsen (1858-1917) oli tanskalainen pappi ja kirjailija. Hänen toinen romaaninsa Opettaja Urup on myös suomennettu vuonna 1917.

Alkuperäinen teos on ollut tanskalainen kaksiosainen elämäkertaromaani (Angst ja Mod).  Ja suomeksikin ne ovat ilmestyneet ensimmäisen kerran erikseen vuonna 1917 nimillä Ahdistusta ja Uskallusta. Teokset suomensivat Tyyni ja Esteri Haapanen.  Vuonna 1967 julkaistu yhteisnide Vuorimiehen poika on siis toinen kieliasultaan tarkistettu painos.

Olihan teksti kuitenkin aika vanhahtavaa, mutta kiehtovaa luettavaa.  Ankeata ja ahdistavaa oli Martti-pojan lapsuus ja nuoruus 1400- luvun loppupuolella eikä se elämä näin nykyajasta katsoen kovin hohtoiselta näyttänyt 1500 -luvullakaan.

Eikä se elämä helpottanut aikuisiälläkään.  Jonkinlaista rohkeutta ja luottamusta Jumalaan Martti Luhterilla oli uskaltaessaan käydä katolilaista kirkkoa vastaan.  Mikä olisikaan meidän tai minun uskontoni, jos ei Lutheria olisi ollut… olisinko katolainen vaiko ortodoksi…

Kuvaukset Martin kävelymatkoista läpi saksalaisten metsien toivat väistämättä mieleen Robin Hood-elokuvien munkin Veli Tuckin. 

Vaikka ajan kuvaukset olivat enimmäkseen ankeata, on joukossa herkkiä ja koskettaviakin kohtauksia – Martin ja Ursula-neidin kohtaamiset.  Luonnollisesti romaanin sävy on voimakkaan uskonnon symboloima – osa teksteistä jää minulle maallikkona ymmärtämättä…

Silti mielenkiintoni Martti Lutheriin pysyy ja seuraava hänestä kirjoitettu onkin Eino Sormusen kirjoittama elämäkerta Uskon mies: Martti Luhterin elämä (WSOY, 1937) ja toinen voisi olla Asta Scheibin  romaani Katharina - karannut nunna: Katharina von Boran ja Martti Lutherin rakkaustarina (Perussanoma, 1996).

Aloin etsimään jälleen tietokirjoja keskiajasta ymmärtääkseni paremmin tuon ajan ihmisiä ja tapahtumia. Löysin muutaman (varmaan osa mulle melko haasteellistakin luettavaa) kirjan Eepos-Finnasta:

Johdatus keskiajan teologiaan, Kirjapaja, 2017
Joutsivuo, Timo: Terveys keskiajan lääketieteessä, SKS, 2015
Hyvä elämä keskiajalla, SKS, 2014
Keskiajan avain, SKS, 2009
Klemettilä, Hannele: Keskiajan julmuus, Atena, 2008
Keskiajan oikeushistoria, SKS, 2007
Euroopan synty : keskiajan historia, Edita, 2004

Jakob Knudsen: Vuorimiehen poika: romaani Martti Lutherista, WSOY, 2. tark. p. 1967
1. p. ilmestyi 1917 kahtena niteenä: Ahdistus ja Uskallusta
Suomentajat: Tyyni ja Esteri Haapanen
(tansk. alkuteokset: Angs, 1912 ja Mod, 1914)
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupunginkirjastoEi kommentteja:

Lähetä kommentti