lauantai 14. huhtikuuta 2018

Hyvä kysymys! Käytännöllinen johdatus kristilliseen uskoon

Nicky Gumbelin kirjoittama kirja Hyvä kysymys! Käytännöllinen johdatus kristilliseen uskoon oli yksi Alfa-kurssin suosituskirjoista. Nicky Gumbel on englantilainen anglikaanipappi ja hän on Alfa-kurssin perustajia.

Hyvä kysymys! Käytännöllinen johdatus kristilliseen uskoon kirja sisältö on hyvin samanlainen kuin Tutki elämän tarkoitusta -kirjanen, joka jaettiin Alfa-kurssilla.

Alkusanoissa Holy Trinity Brompton anglikaanikirkon kirkkoherra Sandy Millar kirjoittaa:

Hyvä kysymys!” on sympaattinen, innostava ja harvinaisen helppolukuinen Jeesuksen Kristuksen esittely – hän on edelleen kaikkein kiehtovin ja puoleensavetävin henkilö, johon voimme tutustua. Nicky Gumbelin älykäs, tutkimukseen ja tietoon vankasti perustuva käsittelytapa takaa sen, että Totuuden etsintä valtaa lukijan mielen ja sydämen.”

Nicky Gumbel kirjoittaa esipuheessaan:

Tämä kirja tahtoo vastata muutamiin kristillisen uskon avainkysymyksiin. Se perustuu Holy Trinity Bromptonin seurakunnassa käytyyn Alfa-kurssiin.”

1. Kristinusko: Tylsää, valhetta vai merkityksetöntä?

Ihminen on luotu elämään yhteydessä Jumalan kanssa. Vailla tätä yhteyttä ihminen kokee aina nälkää, tyhjyyttä, jonkin puuttumista.” (s. 10)

Ei kristinusko ole tylsää: se on täynnä elämää. Ei se ole valhetta, vaan se on itse totuus Ei se ole merkityksetöntä; se muuttaa elämämme kokonaan.” (s. 19)

Olen uskon polun alkupäässä. Monia haarautuvia polkuja on tullut vastaan, eivätkä ne ole lopussa. Etsin uskon kotiani oman kotikirkkoni lisäksi muistakin kristillisistä yhteisöistä. Tähän mennessä on ollut antoisaa kuunnella ja keskustella uskon asioista – toisinaan on ollut helppoa olla samaa mieltä, toisinaan olen jäänyt miettimään, että jotakin Raamatun kohtaa voi ajatella noinkin…. Joskus olen vain ollut hiljaa, kaikesta en ole ollut samaa mieltä jokaisen kanssa….

2. Kuka Jeesus on?

Jeesuksen opetusta pidetään laajalti suurimpana opetuksena, mitä kukaan on koskaan jakanut.”  (s. 30)

Jeesuksen Kristuksen ruumiillinen ylösnousemus kuolleista on kristinuskon kulmakivi.” (s. 33)

Minulle on ollut lapsuudesta asti selvää, että Jeesus on Jumalan Poika, enkä sitä koskaan ole varsinaisesti kyseenalaistanut. Elämässäni on ollut vaiheita, etten ole ajatellut Jeesusta, enkä kovin paljon Jumalaakaan. Vieläkin on vaikeata turvautua yksin Jeesukseen ja Jumalaan, kun arkielämän asioita menee useampi solmuun yhdellä kertaa. Aikaisemmin vain surkuttelin ja kapinoin kurjaa tilannetta, nyt lähetän hiljaisia rukouksia, hiljaisia huokauksia, epätoivoisia parahduksia kyselleen miksi näin?  Jonkinlainen rauha on sielussani nyt, jota en osaa selittää – elämässäni on yksi asia, johon voin sittenkin turvata ja joka ymmärtää ja armahtaa, kaikesta huolimatta ja ohjaa elämääni siihen suuntaan, mihin on tarkoituskin.  Ja se jokin on Jumala, Jeesus ja Pyhä Henki.

3. Miksi Jeesus kuoli?

Ristillä riistettiin aseet pahuuden voimilta. Kuolema ja Paholaisen valta lyötiin. Ristillä Jumala osoitti rakkautensa meitä kohtaan. Hän osoitti olevansa Jumala, joka tuntee kärsimyksen.” (s. 44)

Jeesus kuoli meidän syntiemme tähden.  Minulle Hän on se, joka armahtaa syntisen ihmisen. Silti yhä mietin, miten se on mahdollista… kuinka kauan me saamme syntimme anteeksi…. Milloin on se viimeinen hetki…

Tulee mieleen gospelbändi kls:n laulu Kuningas palaa

Entä jos Kuningas palaakin huomenna

Onko vielä maailma valmiina

Voiko katsoa silmiin

Vai vaipuuko kyyneliin...

4. Miten voin olla varma uskostani?

… meidänkin on avattava ovemme ja päästettävä Jeesus elämäämme. Jeesus ei koskaan tule pakolla. Hän antaa meille valinnanvapauden. Me saamme päättää, avaammeko oven hänelle vai emme.” (s. 54)

Kun ihmisestä tulee kristitty, Jumalan Pyhä Henki tulee häneen asumaan.” (s. 58)

Ensiksi hän muuttaa meitä sisäisesti…. Rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys, itsehillintä” (s. 58)

Luonteessamme alkaa tapahtua muutoksia, jotka toisten tulisi pystyä huomaamaan, mutta ne eivät toki tapahdu yhdessä päivässä” (s. 58)

Ei varmuus ole itsetietoisuutta. Se perustuu Jumalan lupaukseen, Jeesuksen kuolemaan ja Pyhän Hengen työhön elämässämme. Se on yksi Jumalan lapsena olemisen etuja: me saamme olla täysin varmoja suhteestamme Isään, varmoja anteeksiantamuksesta, varmoja kristittynä olemisesta ja ikuisesta elämästä.”  (s. 60)

Olen varma omasta uskostani melkein koko ajan, mutta joinakin hiljaisina hetkinä pieni epäuskon siemen pyrkii syvälle sieluuni…. Mikä minua odottaa kuoleman jälkeen…

5. Miksi ja miten lukisin Raamattua?

On tärkeää pitää kiinni siitä, että koko Raamattu on Jumalan innoittama, vaikka emme pystyisikään ratkaisemaan kaikkia ongelmia heti.”  (s. 67)

On parempi varata joka päivä muutama minuutti kuin lukea ensimmäisenä päivänä puolitoista tuntia ja lopettaa siihen” (s. 74)

Kun elämässä on kaikki melko hyvin, jaksan lukea aamulla Raamattua Hetkinen-oppaan ja Sanan aika -kirjasen avulla.  Viime viikot ovat olleet jo aamusta alkaen arjen asioiden selvittämistä – en ole jaksanut lukea Raamattua. Eilinen solun Raamatun lukuhetki antoi voimaa ja uskoa palata aamun Raamatun lukuhetkiin….

6. Miksi ja miten rukoilen?

Rukous on elämämme tärkeintä toimintaa. Se on merkittävin tapa hoitaa yhteyttä taivaallisen Isään.”  (s. 78)

Rukoukseen ei ole olemassa kaavaa. Rukous on tärkeä osa jumalasuhdettamme, ja saamme puhua hänelle niin kuin tahdomme. Jumala ei tahdo, että toistelisimme merkityksettömiä sanoja; hän tahtoo kuulla, mitä meidän sydämellämme on.” (s. 85)

Meidän ei tarvitse olla missään tietyssä paikassa voidaksemme rukoilla.” (s. 90)

Olen oppinut rukoilemaan ruokarukouksen päiväkerhossa ja koulussa. Rippikoulussa oli rukouksia, aikuisiällä rukoilin yleensä vain kirkossa jumalanpalveluksessa.  Nyt on osannut rukoilla muuallakin – useimmiten ne ovat olleet hiljaisia rukouksia arjen hetkissä.

7. Kuka Pyhä Henki on?

Me elämme nyt Hengen aikakautta. Isän lupaus on täyttynyt. Jokainen kristitty saa Jumalan lupaaman lahjan. Se ei kuulu enää pelkästään tietyille ihmisille tiettyinä aikoina tiettyjä tehtäviä varten. Se kuuluu kaikille kristityille, myös sinulle ja minulle.” (s. 101)

Pyhä Henki… ymmärrän ja uskon Jumalaan, Jeesukseen ja Pyhään Henkeen, mutta on niin paljon avoimia kysymyksiä Pyhästä Hengestä ja sen voimasta…. Uskon matkani etsivän tiellä jatkuu…

8. Mitä Pyhä Henki tekee?

Kun tulemme Kristuksen luo ja meistä tulee Jumalan lapsia, me liitymme valtavan suureen perheeseen.”  (s. 112)

Jokainen kristitty on erilainen, jokainen voi tuoda yhteyteen jotakin omaansa, kullakin on eri lahja.”  (s. 113)

Ehkä se että, miten Pyhä Henki minussa vaikuttaa, on se mikä on vielä löytymättä… tai en osaa sitä tunnistaa….

9. Miten voin täyttyä Pyhällä Hengellä?

Kielillä puhuminen….  Olen muutaman kristityn kuullut rukoilevan kielillä puhuen. Ne kokemukset ovat olleet myönteisiä.  Silti minuun vaikuttaa enemmän hiljainen rukous…

Ymmärtääkseni Pyhällä Hengellä voi täyttyä ilman kielillä puhumisenkin lahjaa….

10. Miten voin vastustaa pahaa?

Ensimmäinen hyökkäys on yleensä epäilys” (s. 137)

Meidän on omaksuttava koko kristinuskon totuus (tai niin paljon kuin pystymme). Tämä tapahtuu lukemalla Raamattua, kuuntelemalla saarnoja ja puheita, lukemalla kristillisiä kirjoja ja kuuntelemalla ääninauhoja.”  (s. 142)

11. Miten Jumala johdattaa meitä?

Johdatus tulee yhteydestä Jumalaan. Hän lupaa johdattaa niitä, jotka vaeltavat hänen seurassaan.”  (s. 147)

Jos tahdomme löytää Jumalan suunnitelman elämässämme, meidän on kysyttävä sitä häneltä.”  (s. 148)

Johdatus on hyvin persoonallista. Kun tulemme uskoon, Jumalan Henki tulee meihin asumaan. Hän alkaa puhua meille. Meidän on opittava kuulemaan hänen äänensä.”  (s. 151)

1. Usein hän puhuu meille rukouksessa
2. Joskus hän puhuu antamalla voimakkaan halun tehdä jotakin
3. Toisinaan Jumala johdattaa yllättävillä tavoilla

Kun meistä tulee kristittyjä, meitä ei kutsuta hylkäämään tervettä järkeä.”  (s. 155)

12. Miksi ja miten kertoisimme toisille?

Kristittynä eläminen on kaikkein paras tapa levittää hyvää uutista niille, jotka elävät lähellämme.”  (s. 166)

Tämä kristillisten kirjoen blogikirjoittelun sitaatteineen ja omine pohdintoineni on minun tapana kertoa Jumalasta, Jeesuksesta ja Pyhästä Hengestä – kristillisyyden monimuotoisesta yhteisöstä, jossa toivon, että ymmärtäisimme ja hyväksyisimme erilaisia tapoja olla Jumalan läsnäolossa.

13. Vieläkö Jumala parantaa?

Kaikki, joiden puolesta rukoilemme, eivät parane. Tietenkään kukaan ihminen ei voi loputtomiin välttää kuolemaa. Meidän ruumiimme heikkenee. Jossakin vaiheessa on parempi auttaa ihmistä valmistautumaan kuolemaan kuin rukoilla hänen parantumisensa puolesta. Meidän on oltava herkkiä Pyhän Hengen johdatukselle.”  (s.  188)

Rukouksen jälkeen on tärkeää vakuuttaa henkilölle Jumalan rakkautta riippumatta siitä, paraneeko hän vai ei, ja jättää tie auki tulla uudelleen pyytämään rukousta. Meidän ei pidä säilyttää ihmisille taakkoja vihjaamalla, että uskon puute estää heitä paranemasta.”  (s. 190)

14. Mikä on oikea kirkko, kirkkokunta, seurakunta?

Meidän tulee kaikilla tasoilla etsiä yhteyttä – pienryhmissä ja koko seurakunnan kesken, omassa kirkkokunnassamme ja kirkkokuntien välillä.”  (s. 197)

Kun otamme vastaan leivän ja viinin, me luomme katseemme neljään suuntaan:
Katsomme taaksepäin kiitollisina
Katsomme eteenpäin odottavin mielin
Katsomme ympärillämme olevaa kristittyjen perhettä
Katsomme ylöspäin kiitollisina” (s. 203)

15. Miten käyttäisin loppuelämäni hyvin?

Kun seuraamme Kristusta, olemme vapaat jättämään sellaiset tavat ja kaavat, jotka painavat meitä ja muita alas.” (s. 209)

Paavali kehottaa kristittyjä elämään sopusoinnussa keskenään, olemaan auttavaisia ja vieraanvaraisia, anteeksiantavia ja empaattisia ja elämään rauhassa kaikkien kanssa.”  (s. 214)

Kirjan lopussa on samantyylisiä yhteen kappaleeseen liittyviä kysymyksiä, kuten on Alfa-kurssin vihkosessakin.

Poimin tähän pari kysymystä lopuksi, joita olen erityisesti pohtinut.

Jos tarkastelemme itseämme (ajatuksia, sanoja, tekoja ja niiden syitä) rehellisesti, kuinka moni voi sanoa olevansa hyvä ihminen?

Eikö voi olla hyvä ihminen, vaikka ei olisikaan täydellinen, synnitön? Onko ainut vastakohta, paha ja synnillinen ihminen? Eikö voi olla hyvä ihminen, mutta synnillinen, sillä kukaan meistä ei koskaan voi olla täysin synnitön. 

Miksi on tärkeätä luottaa enemmän Raamatun lupauksiin kuin omiin tunteisiin?

Olen vahvasti tunneihminen, minun on vaikea käsitellä uskon asioita ilman voimakasta tunnetilaa.  Miten sitten pitäisi lukea Raamattua – ilman tunnekokemuksia?  Miten voi olla luottamusta, ilman tuntemuksia?  Vai onko se niin että Raamatussa, jokin asia sanotaan/luvataan ja minun tunteeni ovat sitä vastaan…  tällöin on vain luotettava Jumalan tahtoon. 

Nicky Gumbelin kirja saa miettimään uskon asioita, mutta jokin tällä hetkellä saa minut ahdistuneeksikin, kun tätä blogikirjoitusta kirjoitan kuukausien jälkeen kirjan lukemisesta.  Jotkut asiat ovat jollakin tavoin painostavia ja saavat minut väsymään. Kaipaan rauhallista, hiljaista ja koskettavaa uskonelämää, ehkä se kirkko mitä Nicky Gumbel edustaa ei ole minulle, evankelis-luterilaiselle, noviisi-körtille se uskon koti, johon tuntisin kuuluvani. 

Nicky Gumbel: Hyvä kysymys! Käytännöllinen johdatus kristilliseen uskoon, Päivä, 1996
suomentanut Oili Aho
(engl. alkuteos Questions of Life, 1993)
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjastoEi kommentteja:

Lähetä kommentti