maanantai 2. huhtikuuta 2018

Monet kuljen mä vaikeat retket

Jussi Kuivamäki on syntynyt Ylistarossa, asunut useimmilla paikkakunnilla Pohjois-Suomessa ja viimeksi nimismiehenä Sievissä.

Monet kuljen mä vaikeat retket on hänen ainoaksi jäänyt romaaninsa, jossa kuvataan vuosisadan vaihteen (1900-luvun alku) aikaista kotiseutunsa kartano- ja torpparielämää, hallan huuruja ja kytösavuja, körttikansan jämerää virttä ja rukousta, miehen vaikeata tietä, vastuksia ja etsintää.  (takakansitekstistä)

Kirjan on kustantanut Herättäjä-Yhdistys ja tämä on seitsemäs heidän julkaisema romaani, jonka olen lukenut. Vielä on monia kymmeniä lukematta – lukuprojektini siis jatkuu vielä monta vuotta.

Monet kuljen mä vaikeat retket kuvaa ihmiselämän taistoja viinan viemänä, körttiuskon koettelemana.  Pohjalaiselle maisemakuvaus on rakasta – enemmänkin olisin kaivannut körttiläisten kuvausta, nyt jäi päällimmäisenä mieleen Matin kipuilut uskoa etsien, hairahtuen viinaksiin ja tappeluihin.  Annan rakkaus ja rukoukset saa lopuksi Matinkin löytämään rauhan sielullensa.

Suurperheen esikoisena Matti lähtee kotoaan – hallanviemät katovuodet ovat verottaneet perheen ruokavarastoja, on aika lähteä hakemaan elantonsa työtä tekemällä, renkinä.

Järvelän torpassa elää Annan isänsä ja Jaakko-veljensä kanssa, äiti on kuollut.  Anna on elänyt körttivanhempiensa myötä seurojen virrenveisuun rukousten ja kiitosten kantamana.

Anna lähtee Poutun taloon palvelijaksi. Hänellä on huonetoverina Hilda, houkuttelee Annan tansseihin.
Tanssipaikalla Matti ja Anna kohtaavat. Matin vie viinanhimo ja tanssinpyörre. Anna ei tunne olevansa kotonansa tansseissa, vaan lähtee sieltä pois, eikä enää halua niihin mennä.

Matin ja Annan tarina kulkee monen vaikean polun kautta. Matin tappelut, viinanjuonti ja käräjille joutuminen saavat hänet miettimään elämäänsä, kun Anna ei pidä Matin elämäntyylistä. Pikkuhiljaa Matti alkaa rauhoittua ja löytää elämällensä toisenlaista tarkoitusta.  Annakin alkaa uskomaan, Matin muutokseen.  Heistä tulee aviopari, mutta vielä on monta kivunhetkeä, ennen kuin Matti löytää samanlaisen uskon kuin Annalla on.

Jussi Kuivamäki: Monet kuljen mä vaikeat retket, Herättäjä-Yhdistys, 1975
Kansi: Tapani Aartomaa
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

2 kommenttia:

  1. Onpa tutun näköinen kansi ja nimi kirjalla. Olen ehkä lukenut tämän joskus - tai sitten vain nähnyt jossain... Mielenkiintoiselta kuulostava historiallinen romaani, voisi joskus lukea.

    VastaaPoista
  2. Kiinnostavalta vaikuttava kirja. Historialliset kirjat kiinnostavat. Kun historia on kirjoitettu romaanin muotoon, se tempaa mukaansa eri tavalla kuin tietokirjat. Hyvää kevään odotusta sinulle!

    VastaaPoista