tiistai 17. huhtikuuta 2018

Wähäväkisten ilmestyskirja: Huomioita aikojen vaihtumisesta, muistamisesta ja alaspainettujen missioonista

Wähäväkisten ilmestyskirja : Huomioita aikojen vaihtumisesta, muistamisesta ja alaspainettujen missioonista on julkaistu vuonna 1999 Herättäjä-Yhdistyksen kustantamana.  Kirjan ovat kirjoittaneet Urpo Karjalainen ja Jaakko Löytty.

Lukijalle -tekstissä he kirjoittavat:

Tämän julkaisun taustalla onkin yhtäältä lähimenneisyyteen palautuva muisti, joka tahtoo tuoda kätköistään julki joitakin keskeisiä piirteitä niistä asioista, joita Wähäväkisten juhlaveisuu ja Herran pyhä ehtoollinen puutteenalaisille piti esillä varsinaisen teemavuotensa, vuoden 1998 aikana.”

Kirjan tekstit koostuvat Wähäväkisten juhlaveisuiden yhteydessä pidetyistä puheenvuoroista, esitelmistä ja saarnoista, ja saman ajanjakson aikana syntyneistä uusista lauluista

… kirjamme on myös puheenvuoro yhteiskunnassamme ja kirkossamme käytävään arvokeskusteluun.”

… toivomme, että Wähäväkisten ilmestyskirja voisi suorittaa omaa palvelustehtäväänsä körttiläisten vastaiskussa modersaatiota ja lässyhumanisimia vastaan.”

En valitettavasti ole koskaan osallistunut Wähäväkisten juhlaveisuu-messuun. Spotifysta löytyy Matalan majan juhlaveisuu-kokoelma, josta nämä Wähäväkisten juhlaveisuulaulut löytyvät 2000-luvulle hiukan uudistettuna. Näiden laulujen kuunteleminen auttaa ymmärtämään tämän kirjankin sisältöä. 

Kirjan julkaisusta on siis lähes parikymmentä vuotta. Minä olen siihen aikaan ollut lähes kolmikymppinen, 3-vuotiaan tyttären äiti. Tuossa elämänvaiheessa uskonasiat eivät olleet kovin läheisiä, oli ns. tapakristitty, joka kävi joulun aikaan kirkossa. Asuimme Ilmajoella Koskenkorvalla. Körtit tiesin, onhan mieheni paljasjalkainen lapualainen. 

Muutaman päivän päästä vietän 47-vuotissyntymäpäivääni. Olen kahden aikuistuvan lapsen äiti. Olemme asuneet täällä Lapualla yli kymmenen vuotta.  Parin viimeisen vuoden aikana uskonasiat ovat tulleet elämääni yhä tärkeämmiksi – osaksi jokapäiväistä elämää. Myös körttiläisyys on tullut osaksi elämääni. Ensikosketus oli vuoden 2014 Herättäjäjuhlat Lapualla.  Tammikuussa 2016 sain työpaikan Herättäjän Kirjakaupasta ja sen myötä pääsin työntekijän näkökulmasta kokemaan Vantaan Herättäjäjuhlat.  Viime kesänä kävin ensimmäisen kerran seuroissa kotopitäjässäni Ilmajoella.  Nilsiän Herättäjäjuhlat olivat mieleenpainuva kokemus Ukko-Paavon haudalla käynteineen, seurapuheidens ja Siionin virsien veisuun kuunteluineen työn lomassa.  Koskettavaa ja sydämensykähdyttävää oli käydä ehtoollisella seurakentällä, joka sijaitsi isojen kuusien ympäröimällä vanhan hautausmaan ympäristössä.  Tänä vuonna olen käynyt kaksi kertaa seuroissa – Ylihärmän kirkkopyhän yhteydessä järjestetyissä ja Wanhassa Karhunmäessä.

Wähäväkisten ilmestyskirja -teoksen tekstit ovat osittain hyvin teologistakin. Urpo Karjalainen käsittelee esitelmiään juutalaiskristillisen kannan kautta, mikä minulle on aika vaikeata ensilukemalla hahmottaa.  Osa Urpon teksteistä on hänen pitämiään saarnoja Wähäväkisten juhlaveisuissa vuonna 1998.  Kuten saarnoissa on tapana – peilataan Raamatun tekstejä aiheita meidän historiaamme ja nykytilaan. Vuonna 1998 sivutaan punaista ja valkoista Suomea, 1990-luvun lama-Suomea, maanviljelijäkulttuurin tilannetta sekä yhteiskuntaamme muutenkin. Jaakko Löytyn tekstit ovat maallikolle maanläheisimpiä. Hänen teksteissään näkyy maatalousväen arvostus ja huoli, miten he selviävät.  Mutta myös huoli, miten maan ”hiljaisimmat”, vähävaraisimmatkin pärjäävät.  Hän mainitsee virret ns. taisteluvirsinä, joiden voimalla selvitään päivästä päivään, Jumalaan luottaen, vaikka halla vie sadon tai jääkaappi ammottaa tyhjyyttään.

Wähäväkisten ilmestyskirjasta löytyy muutama ns. kitaravirsi nuotteineen ja sanoineen.

Jaakko Löytty kirjoittaa:

Kitaravirret ovat kuitenkin alkuperäisimmillään kiusallisella tavalla edustaneet vastakulttuuria ja pitäneet aina yllä protestia; ne ovat jollain lailla olleet edustamassa alkukirkollista, radikaalia köyhien evankeliumia.”  (s. 9)


Urpo Karjalainen ja Jaakko Löytty: Wähäväkisten ilmestyskirja: Huomioita aikojen vaihtumisesta, muistamisesta ja alaspainettujen missioonista, Herättäjä-Yhdistys, 1999
Kansi: Pasi Kainulainen
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjastoEi kommentteja:

Lähetä kommentti