keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Arjen hiljainen hetki: Opas hengellisiin harjoituksiin

Arjen hiljainen hetki on opas päivittäiseen hiljentymiseen harjoitusten avulla. Kirjan sisältämät rukousaiheet ja mietiskelyohjeet auttavat rauhoittumaan kiireisen arjen keskellä. Oppaan avulla voi elää syvällisesti arjessa ja kirkkovuoden paastonajoissa.

Kirja jakautuu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa esitellään hiljaisuuden tilaan, aikaan ja paikkaan liittyviä kysymyksiä. Kirjan toisen osan muodostaa erityinen hiljentymisohjelma viikko- ja päiväteemoineen.

Näin alkaa tämän kirjan johdanto. Lainasin ensimmäisen kerran tämän pikkukirjasen talvella. Kirjastolainapinojani järjestellessäni tänä aamuna, jäi tämä kirja käteeni. Olen sitä talven aikana selaillut ja lukenut kirjan alkuluvut.  Niissä kerrottiin miten valmistautua hiljentymiseen, miten mietiskelyhetken saa järjestettyä arjessa ja millaisia mietiskelytapoja on.

Kesälomallani olisi aikaa tähän perehtyä ja ehkä saada tästä tapa. Vielä on lomaakin reilusti pari viikkoa jäljellä. Katsotaan miten tämän kanssa käy – innostus alussa on huima, mutta tavaksi jättäminen onkin sitten vaikeampaa…

Hiljentyminen on tilan antamista itsessä olevalle hengelliselle kaipuulle.” (s. 10)

Rukous tekee tietoiseksi Jumalan läsnäolosta.” (s. 10)

Se (hiljentyminen) tapahtuu keskellä elämää, sen risaisuudessa ja vaikeuksissa, rasituksissa ja pettymyksissä sekä ilossa ja kiitollisuudessa.” (s. 11)

Minulle hiljentymisen aika on varhainen aamu tai näin kesällä iltamyöhään – valoisampana aikana jaksan valvoa pidempää ja lyhyemmät yöunetkin riittävät kuin talven pimeimpään aikaan.  Hiljentymispaikka voisi olla aamulla metsä ja illalla oman kodin terassi. Talviaikaan onkin mietittävä mistä löydän rauhallisen paikan kodistamme.

Ennen hiljaista hetkeä on hyvä rentoutua. Valita itselle sopiva hiljentymistapa (teksti, kuva, ääni tai kävely). Jos hiljentymishetki on illalla voi palata mielessään kuluneeseen päivään. Mikä on ollut koskettavinta juuri siinä päivässä. Voi viivähtää päivän tapahtumissa, päivän rukouksissa. Hetken voi päättää iltarukoukseen.

Meditaatioharjoitusten tarkoituksena on keskittyminen, olennaisen löytäminen ja siitä iloitseminen. Kristillisessä perinteessä kehotetaan tarttumaan hetkeen ja olemaan läsnä siinä, mitä kulloinkin on tekemässä. On opittava elämään menneen ja tulevan välissä. Myös usko voi syventyä vain silloin, kun oppii olemaan, pysähtymään ja olemaan hiljaa.” (s. 38)

Ensimmäinen hiljentymisviikko on teemalla ”rauhoitun”, toinen viikko ”kuuntelen vastausta”, kolmas viikko ”ikävöin pelastusta”. Joulun aikaan on pieni paasto eli adventtipaasto ja pääsiäisenä suuri paasto.

Meinasin hankkia tämän kirjan itselleni, mutta eipäs löytynytkään tällä hetkellä nettiantikvariaateista. Onneksi voi jatkaa kirjastolainaa, ellei kirjaa varata.

Marjaana Kanerva ja Pertti Repo: Arjen hiljainen hetki: Opas hengellisiin harjoituksiin, Kirjapaja, 2001
Kirjan ulkoasu:  Petri Kovács
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti