maanantai 22. lokakuuta 2018

Avara hellyys


Avara hellyys on Kaija Junkkarin persoonallinen uskontunnustus, jossa jokainen oivallus on syntynyt omasta koetusta kosketuksesta näkymättömään todellisuuteen. Se on pitkässä kehitysprosessissa kypsynyt näkemys siitä, mitä on elää hengellistä elämää nykyaikana, aikuisena, ajattelevana ja tuntevana ihmisenä. (takakannesta)

Hiljaisuuden haaste

Jeesuksesta puhuminen saattaa nykyaikana olla kuulostaa naiivin yksinkertaiselta. Hänkö muka voisi olla vastaus nykyajan ihmisen etsintään?” Näin Kaija Junkkari kirjoittaa jo vuonna 1989 julkaistussa kirjassaan, lähes 30 vuotta sitten.

Olen kokenut, että rukous on vaikeaa ja vaivalloista, ja että se on lahjaa ja lepoa, antautumista Jumalalle ilman ponnistuksia.” (s. 11)

Nämä sanat kirjat alussa lohduttavat oman uskoni kamppailuissa.

Rukous on ennen muuta kuuntelua, asettautumista Jumalan eteen tyhjänä ja avoimena.” (s. 14)
Kunpa tämän muistaisin niinä hiljaisina aamuyön hetkinä, kun uni katkeaa.
”Raamatun lukeminen kuuluu hiljaisiin hetkiin ja rukoukseen.” (s. 19)

Kun luen Raamattua kotona tai vaikkapa metsässä, on hiljaisuus tärkeätä.  Mutta saan voimaa myös raamatunluvun kuuntelemisesta jumalanpalveluksessa tai pienryhmässä.

Jumala minussa

Jumala tuo meissä olevan aidon ihmisen esiin omalla kairos-ajallaan” (s. 31)

Kairos-aika tarkoittaa Jumalan parantavaa aikaa.

Valo ja varjo

Tässä kirjassa puhutaan samasta Jungin varjosta, josta oli myös Junkkarin kirjassa Naisen parhaat vuodet. Tässä siihen paneudutaan laajemmin, uskonnon kannalta.

Tuskan avara tila

Jumalan tahto on samalla kuitenkin jotain, josta mielestäni olisi viisasta puhua varoen, eikä ainakaan tuoda sitä selityksenä toisten kärsimyksiin” (s. 56)

Elämän suuria viisauksia on oppia erottamaan toisistaan kärsimys, jota ei voida poistaa, vaan joka on otettava vastaan ja vähitellen hyväksyttävä, sellaisesta kärsimyksestä, jolle voidaan todella tehdä jotain.” (s. 60)

Mahdollisuus omaan kutsumukseen

Jumalan tahdon toteutuminen oman kutsumuksen löytymisen kautta on jotain, jota toisaalta syvimmiltään haluamme ja samalla pelkäämme. Siihen liittyy samaan aikaan suurin mahdollinen täyttymyksen tunne ja valtava haaste” (s. 68)

Kuinka sitten osata valita Jumalan tahdon mukaisesti?

Elämän erotiikka

Kristillisen näkemyksen seksuaalietiikasta ja avioliitosta tulee olla toivon ja rohkaisun merkki ihmisille, ei lyömäase, jolla toisia tuomitaan ja lyödään.” (s. 81)

Jos meillä on tarve tuomita toisen ihmisen seksuaalisuus, paljastamme pikemminkin omia pelkojamme ja ennakkoluulojamme.” (s. 81)

Vapauttava yhteisö

Kristillinen yhteisö ei ole jäsenille ensisijaisesti vanhojen ystävien kokoontumispaikka vaan kirkko, johon Jumala itse kutsuu hyvinkin erilaisia ihmisiä.” (s. 103-104)

Luopumisen löydöt

Jumalan rakkauteen juurtunut ihminen antautuu elämälle eläen täydesti ilossa ja kärsimyksessä, mielihyvässä ja tuskassa.” (s. 121)

Kristityn turvallisuus on Jumalassa.

Poimin tähän muutamia Kaija Junkkarin ajatuksia, jotka koskettivat minua erityisesti ja saivat minut pohtimaan omaan suhdettani Jumalaan, Jeesukseen ja Pyhään Henkeen.

Tämän kirjan aion ostaa jostain antikvariaatista vielä itselleni, että voi käydä näitä tekstejä uudelleen läpi kaikessa rauhassa – aina, kun siihen tunnen tarvetta.

Kaija Junkkari: Avara hellyys, Kirjapaja, 1989
Kannen suunnittelu: Eeva Aaltio-Lumivuori
Mistä hankittu: Kauhavan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti