maanantai 22. lokakuuta 2018

Heikki Salo - Tarinankertoja

Heikki Salo – Tarinankertoja oli meillä kirjaklubissa keväällä Lapualla lukupiirikirjana. Valitettavasti en päässyt tähänkään keskusteluun mukaan työkiireideni vuoksi.

Kirjan kansi on erittäin vaikuttava. Valokuvan on ottanut Jussi-Pekka Arkkola. Kirjan kannen on suunnitellut Jarmo Hovi.  Jotain pohjalaista suomifilmin jäyhyyttä kuvasta huokuu. Pohjalaisakan sydämeen osuvaa.

Miljoonasade ja Heikki Salo. Mietin, milloin kuulin ensimmäisen kerran Lapsuuden sankarille.  Single julkaistiin 14.8.1986. Olen silloin ollut 9. luokalla Ilmajoen yläasteella.  Varmaankin kappaletta on soitettu koulun ilsuissa (eli discossa).  Ja todennäköisesti vielä Nuorten Sävellahjassa, Sävistä kuunneltiin radiossa hyvän musiikin takia ja jännättiin, lähettäiskö joku mulle viestin.
Taisi Miljoonasade olla televisiossakin Hittimittarissa. Sitä en muista kävinkö Kurikan Mietaalla tai Kauhajoen Kasinolla Miljoonasadetta kuuntelemassa.

Meni muutama vuosi, kun aloin kulkemaan Lapuan Latosaaressa ja siellä treffasin mieheni. Muistan kun tapasimme miehen siskon pojan, joka pari vuotta miestäni nuorempi. Hän oli kova Miljoonasade-fani. Taisin saada lainata hänen Miljoonasade-älppäriä.  Minä ostin Olkinainen-singlen.  Minusta ei kuitenkaan tullut mitenkään suurta Miljoonasade-fania vaikka mieheni tykkäsi niitä lauluja kuunnella, erityisesti Marraskuuta.

Kolmisen vuotta sitten järjestettiin ihana pikniktyyppinen ulkoilmakonsertti Heikki Salo Soi Laurilanpuistossa Lapualla, Heikki Salo synnyinkaupungissa. Olin siellä mieheni kanssa.  Oli mukava kuunnella Heikin lauluja ja tarinoita.

Lukupiirimme antoi siis sysäyksen lukea tämä elämäkerrallinen tarina Heikki Salosta.

Pidin kirjan tyylistä, jossa oli Heikin elämästä lapsuudesta näihin päiviin saakka.  Heikin sanoittamien laulujen sanat tarinoiden välissä tuovat oman vivahteensa. Luonnollisesti oli mielenkiintoista lukea Heikin ajan Lapuasta, onhan tämä kaupunki ollut minunkin kotikaupunki jo reilu kymmenen vuotta.

Paljon oli asioita, joita en Heikki Salon elämästä tiennyt. Tiesin kyllä, että hän on paljon muutakin kuin Miljoonasade, mutta moni hänen taiteellinen lahjakkuutensa oli jäänyt minulta pimentoon.
Lukemisen arvoinen teos, ehkä sen hankin vielä omaankin kirjahyllyyn.

Heikki Salo - Jukka Lyytinen: Heikki Salo - Tarinankertoja, Like, 2017
Kansi: Jarmo Hovi
Mistä hankittu: Ylistaron kirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti