torstai 25. lokakuuta 2018

Kirkkotiekävely 18.9.2018


Reilu kuukausi sitten osallistuin Lapuan kansalaisopiston järjestämälle Kirkkotiekävelylle.
Kulttuuri- ja kirkkotie Lapualla -reitin voi kulkea Nomadi-sovelluksen kautta itsekin. Tässä sovelluksessa on jokaisesta kohteesta tietoa (tekstiä tai videokuvaa).  Voit siis tehdä myös nojatuolimatkan Lapuan kulttuuri- ja kirkkokohteisiin.

Tämä reitti on siis Lapuan kansalaisopiston Mediapajan ja Kirkkotiet- kehittämishankkeen toteuttama mobiilireitti Lapuan keskustan alueella.

Reijo Takamaa toimi oppaanamme. Lähtöpaikkana oli Pajakappeli Vanhan Paukun alueella. Rakennus on professori Onni Tarjanteen suunnittelema Patruunatehtaan kaasulaitos ja myöhemmin paja vuodelta 1926. Tehtaan räjähdysonnettomuuden jälkeen 1976 se muutettiin kappeliksi.
Pajakappelin tunnelma luo kuohuvankin mielen rauhalliseksi. Kappelissa huokuu suru, muistot, ikävä. Jollakin tavoin se myös luo turvallisuutta ja toivoakin.

Pajakappelista kävelimme laivalaiturille. Vastarannalla Turjan töyräällä on Lapuan ensimmäisen kirkon kivijalka. Joki ja sen penkereet ovat vanhaa Tohnin kirkkotietä kohti Pohjan Kyröä.

Joenvartta pitkin kävelimme Laurilansillalle.  Sillalla veisasimme Jaakko Löytyn virttä 954 Lahjoillasi meitä siunaat.

Laurilansillalta kävelimme Pyhittäjä Serafim Sarovilaisen rukoushuoneelle.  Ortodoksista rukoushuonetta meille esitteli Ritva Heikkinen.  Saimme sytyttää tuohuskynttilän ja viedä sen jonkin meitä juuri silloin koskettavan ikonin äärelle.  Lopuksi lauloimme Monia armorikkaita vuosia.

Rukoushuoneelta oli tarkoitus poiketa Lastenkirkkoon, mutta se ei ollutkaan auki meille. Jatkoimme matkaa Lapuan tuomiokirkkoon. Siellä Reija Takamaan säestäessä kitaralla lauloimme riparilaulun (joka ei kyllä mulle ole riparilauluna tuttu) Tuu mun vaimoksein.

Matkalla Helluntaikirkkoon pysähdyimme Herättäjä-Yhdistyksen talon kohdassa, jonka alakerrassa työpaikkana Herättäjän Kirjakauppa on.

Kävin ensimmäisen kerran Lapuan helluntaiseurakunnan kirkossa sisällä ja voi sanoa, että se oli ensimmäinen vierailu ylipäätään helluntaikirkossa. Kirkkoa esitteli meille johtava pastori Veli-Matti Köykkä. Kaunis on Lapuan helluntaikirkkokin, erityisesti ihailin avaria kattoikkunoita ja puureliefiä. Saimme Hyvä Sanoma-lehden luettavaksi.

Helluntaikirkosta kävelimme Lapuan vapaaseurakunnan kirkkoon. Vierailin myös täällä ensimmäistä kertaa ja tämäkin oli ensimmäinen vierailuni vapaakirkossa.  Pieni kirkko loi lämpöä ja olin vaikuttunut heidän Soppakirkostaan, johon kaikki ovat tervetulleita syömään, juttelemaan ja kuuntelemaan Jumalan sanaa – jokainen otetaan vastaan, oli oma elämäntilanne millainen tahansa. Lauloimme täällä myös laulun numero 435 Siunattu varmuus.

Vapaakirkosta kävelimme takaisin Pajakappeliin. Siellä vietimme vielä hiljaisen hetken siunaten toinen toisemme.

Reitin varrella on myös muita kohteita, jossa emme nyt käyneet. Tämän matkan aion toistekin käydä kävellen tai pyörällä – hiljentyen kirkko- ja kulttuurihistorian äärellä.

Tällaisia järjestettyjä kulttuurikävelyitä toivottavasti järjestetään toistekin vaikka eri vuodenaikoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti