lauantai 27. lokakuuta 2018

Kolme kirjaa rukouksesta

Olen lukenut tänä vuonna kolmea kirjaa rukouksesta. Paul Cedarin Rukous valloitti minut: Kristityn johtajan sisäisen elämän rakentuminen ja hoito; Evelyn Christenson: Rukous – tie tahtomiseen ja tekemiseen sekä Richard Foster: Rukous: Tie sydämen oikeaan kotiin.

Paul Cedar on tunnettu raamatunopettaja ja kirjailija, Mission American johtomiehiä sekä kansainvälisen Lausannen liikkeen puheenjohtaja.
Mission American Coalition on nykyisin nimeltään The Table Coalition, joka kuuluu evankeliseen Lausannen liikkeeseen.  Billy Graham, Bill Bright ja Paul Cedar perustivat Mission American Coalition 1993.
Lausannen liike syntyi vuonna 1974. Lausannen liike on yksilöiden verkosto, jota Suomessa koordinoi Suomen Evankelinen Allianssi.

Evelyn Christenson (1922-2011) oli tunnettu puhuja ja kirjailija.  Hän oli United Prayer Ministry perustaja.  UPM keskittyy evankeliointiin ja rukoukseen.

Richard Foster (s. 1942) on amerikkalainen teologia, kirjailija ja julistaja. Hän on taustaltaan kveekari ja hän toimii perustamassaan Renovare -järjestössä, jonka päämääränä on työskennellä aidon uudistumisen puolesta kaikkialla kristillisen kirkon piirissä.

Kaikki kolme kirjoittajaa ovat siis amerikkalaisia 1920-1940 -luvuilla syntyneitä kristittyjä.

Paul Cedarin Rukous valloitti minut: Kristityn johtajan sisäisen elämän rakentuminen ja hoito on julkaistu englanniksi 1998 ja suomeksi 1999.
Evelyn Christensonin Rukous – tie tahtomiseen ja tekemiseen on julkaistu englanniksi 1996 ja suomeksi 1999.
Richard Fosterin Rukous: Tie sydämen oikeaan kotiin on julkaistu englanniksi 1992 ja suomeksi 1993.

Kaikki nämä kolme kirjaa ovat siis 1990 -luvulla kirjoitettuja – noin parikymmentä vuotta sitten.

Paul Cedarin kirjan osiot ovat Rukouksen maailman tarkastelua, Rukouselämän harjoittaminen ja Jatkuvasti rukouksen maailmassa.
Evelyn Christensonin kirjan osiot ovat Miksi evankelioida? Henkilökohtainen valmistautumisemme, Jumalan voima maailman valloittamiseksi, Miten rukoilla pelastumattomien puolesta? ja Miten ei-uskovia voitetaan Jeesukselle
Richard Fosterin kirjan osiot ovat Sisäänpäin/Kohti muutosta, jota tarvitsemme; Nouseva suunta/Kohti läheisyyttä, jota tarvitsemme ja Ulospäin/Palvelutehtävään.

Paul Cedar kirjoittaa kirjan esipuheessa:
Näyttää siltä, että monilta kristityiltä on jäänyt kokematta ilo, joka synty yhteydestä Jeesukseen Kristukseen. Rukous on elämän suurin ilo, korkein etuoikeus ja voimallisin seikkailu. Sitä ei voi verrata mihinkään.
Ja niinpä jaan kanssasi tämän vaatimattoman yritykseni esittää rukouksen perusasiat, niin kuin olen itse ne kokenut ja ymmärtänyt. Rukoukseni on, että rohkaistuisit, voimistuisit ja motivoituisit kasvamaan entistä vahvemmaksi ja tehokkaammaksi rukoilijaksi.”

Evelyn Christenson kirjoittaa kirjassaan Miksi kirjoitan tämän kirjan:
Jumala halusi minun kirjoittavan näyn selvästi sinua, ei minua varten: ”Että se, joka lukee, voi juosta” 
Niinpä siis Jumalan antama kutsu kirjoittaa tämä kirja oli myös Hänen kutsunsa sinulle. Olen ollut kuuliainen kirjoittamalla kirjan. Suostutko siihen, ette vain lue kirjaani – vaan tottelet Jumalaa julistamalla hyvää uutista pelastuksesta, joka on Jeesuksessa?

Richard Foster kirjoittaa kirjansa alussa Kotiinpaluu: Kutsu rukoukseen
Tämä kirja on kirjoitettu sinulle avuksi, avuksi tutkimaan Jumalan sydäntä. Sen aiheena eivät ole rukousta koskevat määritelmät tai terminologiat tai väittelyt, joskin näillä kaikilla oman sijansa. Eivät myöskään rukoilemisen metodit ja tekniikat, vaikka aivan varmasti tulemme käsittelemään niitäkin.  Tämän kirjan aiheena on rakkaussuhde: kestävä, jatkuva, kasvava rakkaussuhde maailmankaikkeuden Jumalaan.”

Kaikissa näissä kolmessa kirjassa kerrotaan omien tai tapaamien ihmisten kautta rukouksen voimasta.  Cedarin ja Fosterin teksteissä on aina rukous lopussa, jonka äärellä oli hyvä pysähtyä, ennen kuin jatkoin seuraavaan kappaleeseen. Tai siihen rukoukseen oli hyvä lopettaa lukeminen sillä kertaa.

Paul Cedar kirjoittaa rukouksen merkityksen ymmärtämisestä, Evelyn Christenson kirjoittaa millaisia tavoitteita rukoilemisella on, kun taas Richard Foster kertoo erilaisista rukouksista (hylätyn rukous, palvontarukous, pyyntörukous jne.)

Cedar ja Christenson mainitsevat AD2000 -liikkeen. Lausannen liikkeen Manilan kokouksessa 1989 syntynyt liike.

Näistä kolmesta kirjasta Richard Fosterin Rukous – tie sydämen oikeaan kotiin tuntui sellaiselta rukouksesta kertovasta kirjasta, joka puhutteli minua.  Hän kertomat rukoustyylit tuntuivat sellaisilta, mitä voisin itsekin harjoittaa, siinä määrin, kun ne minun rukouselämääni sopisivat.

Paul Cedarin ja Evelyn Christensonin kirjoista jäi jotenkin pakonomainen, ahdistunut olo, että pitäisi pitää kirjaa ei-uskovista. Jotenkin kirjojen sanoma oli liian pelastuskeskeistä ja tuntui, että pääasia oli miettiä, kuka on oikeanlainen pelastettu kristitty.  Mutta toisaalta Cedarin kirjan lopussa on mielenkiintoisia liitteitä rukouspäiväkirjoista.

Ehkä tämä amerikkalainen evankeliointi ei ole kovin lähellä omaa vakaumustani.

Paul Cedar: Rukous valloitti minut: Kristityn johtajan sisäisen elämän rakentuminen ja hoito, Päivä, 1999
(engl. alkuteos A Life of Prayer: Cultivating the Inner Life of the Christian Leader, 1998)
suomentanut Merja Pitkänen
Mistä hankittu: Lapuan kaupunginkirjasto

Evelyn Christenson: Rukous – tie tahtomiseen ja tekemiseen , Päivä, 1999
(engl. alkuteos A Time to Pray God's Way, 1996)
suomentanut Merja Pitkänen
Mistä hankittu: Kauhajoen kunnankirjasto

Richard Foster: Rukous - tie sydämen oikeaan kotiin, Karas-Sana, 1993
(engl alkuteos Prayer - Finding the Hearts's True Home, 1992)
suomentanut Taisto Nieminen
Mistä hankittu: Lapuan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti