sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Mies jonka minulle annoit

Löysin tämän kirjan, Mies jonka minulle annoit kirjastosta kirjastoluokasta 22.3 Raamatun henkilöt; hyllyluokkana taisi olla 22 Raamattu. Raamatuntutkimus.

Kirjan on kirjoittanut Abby Guinness yhdessä äitinsä kanssa. Abby on näyttelijä.  Hän on myös kirjoittanut näytelmätekstejä, ohjannut, opettanut ja toiminut fasilaattorina (Fasilitaattori "opettaa kalastamaan", eli hän auttaa ihmisiä tekemään sen itse. Kun fasilitoiva johtaja johtaa ihmisiä ihmiset toteavat: "me teimme sen itse!" lähde: wikipedia). Hän esiintyy monissa tapahtumissa ja konferensseissa. Tällä hetkellä hän on Spring Harvest -festivaalin taiteellinen johtaja.

Michele Guinness on tuottelias kirjailija ja hän toimii myös juontajana, tutkijana ja käsikirjoittajana. Hän esiintyy myös puhujana eri puolilla Britanniaa kristillisissä tapahtumissa.

Takakansi tekstissä sanotaan:

Kaiken takana on nainen, niin myös monen Raamatusta tutun mieshahmon – vaikkei heitä aina olisi mainittukaan. Tässä kirjassa ennenkuulumattomat naiset pääset esittämään monologinsa. He kertovat suorasanaisesti ja maanläheisesti elämästään, miehestään ja monesta muusta ympärillään pyörivästä asiasta.
Kirjoittaja on viljellyt vapaata mielikuvitusta ja roppakaupalla huumoria, ja voilá: Raamatun henkilöt ja tilanteet saavat aivan uutta, nykyihmisellekin avautuvaa perspektiiviä. Kukin monologi on varustettu lyhyellä johdannolla, jossa teksti liitetään Raamatun tapahtumiin. Kirja antaa myös ohjeita siitä, kuinka monologeja voi käyttää ja esittää näytelmissä tai vaikkapa kuunnelmina.”

Nämä kuvitteelliset Raamatun naisten monologitarinat ottivat minut mukaansa ensi tarinasta lähtien.  Millaista olisikaan esittää Aadamin vaimoa, Eevaa tai Nooan vaimoa.  Tain Uuden testamentin henkilöiden, kuten Nikodemoksen vaimoa tai Sebedeuksen vaimoa.

Monologit ovat sopivan lyhyitä, jotka olisivat melko vaivatonta oppia teksteiltään ulkoa, mutta kaiken rekvisiitan, ilmeiden ja eleiden sulauttaminen monologiin onkin jo haasteellisempi juttu. Silti tämä esiintymismuoto kiehtoo minua, ehkä jonain päivänä rohkenen tällaisen esityksen tehdä….

Johdantotekstien lopussa on aina viittaus niihin Raamatun jakeisiin, jossa kyseisestä tapahtumasta kerrotaan tai mihin Raamatun kohtaan kuvitteellinen tarina viittaa.

Abby Guinness - Michele Guinness: Mies jonka minulle annoit, Perussanoma, 2011
(engl. alkuteos The Words of Wives: Monologues from the Unheard Women of the Bible, 2010)
suomentanut Anne Leu
Mistä hankittu: Kauhavan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti