lauantai 27. lokakuuta 2018

Mummo

Lapuan kirjaston ja kansalaisopiston Kirjaklubin kesälukemisena lukupiirissä oli Antti Heikkisen Mummo. En ollutkaan vielä tästä romaanista kirjoittanut blogiini, joten muistellaanpa loppukesän lukuelämystä.

Mummo -romaani on minulle ensimmäinen Antti Heikkisen kirjoittama teos.  Kirjan tarina alkoi hyvin voimakkaasti. On sitä osattu Savossakin olla kuin täällä Pohjanmaalla – kirveen lisäksi aseena oli leipälapio. Näin hurjasti romaanin kertomus alkoi.

Vaikka olen viime aikoina lukenut paljon romaaneja, joissa vuorottelee eri henkilöiden kertomukset tai eri aikakaudet, oli tässä kertomuksessa vaikeata sisäistää, kuka kertoo Äiti -kappaleissa ja kuka Mummo -kappaleissa.  Tai kenen näkökulmasta ne kerrotaan.

Ensimmäisessä Mummo -osiossa on päähenkilöinä Maija, äiti (Riikka), isä (Jooseppi), Penjamiini (Joosepin veljenpoika). Mainitaan myös Maijan veli Antto ja sisko Esteri. Mummo -osiossa katsotaan Maijan näkökulmasta.  Mummo -otsikko sen takia, että Maija on Joonaksen mummo.

Ensimmäisessä Äiti -osiossa on päähenkilöinä Antto-eno (eli kertomuksen täytyy olla Marja-Liisan näkökulmasta). Ukki (Antton, Esterin ja Maijan isä) on kuollut.  Ruotsin-pappa on ilmeisesti Penjamiini.  Mari on Jooseppi-isän sisko. Hän on täti Maijalle, Esterille ja Anttolle.  Äiti on Maija tässä osiossa.  Äiti -otsikko on sen takia, että Marja-Liisa on Joonaksen äiti.

Toisessa Mummo -osiossa Maija muistelee kuolleena syntynyttä pikkuveljeään. 

Toisessa Äiti -osiossa Marja-Liisa mainitsee äitinsä tulevan miehen, Santun. 

Neljännessä Äiti -osiossa Marja-Liisa menee kouluun ja kohtaa opettajan, joka on opettanut myös Maija-äitiä ja Antto -enoa.

Tästä alkaakin purkautua vyyhti, kuka on kenenkin isä ja miten kunkin päähenkilön elämät menevät. Sukusalaisuuksilla on surullisia seuraamuksia. Maija -mummo on kovan elämän koulun käynyt, oman elämänsä Marja-Liisalle tavallaan uhrannut. Marja-Liisa -äiti on etsinyt vastauksia ja rakkautta omalla tavallaan.  

Romaanin kertomus päättyy haikean surullisesti.  Viimeisessä kappaleessa on Joonaksen ääni – mummon ja äidin rukouksen, joka kantaa.

Mummo -romaanin ovat lukeneet:Antti Heikkinen: Mummo, WSOY, 2017
Mistä hankittu: Evijärven kunnankirjasto
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti