tiistai 23. lokakuuta 2018

Vakava masennus : Selviytymistarina

Tietokirjailija Kari Siimes on kirjoittanut selviytymistarinan omasta vakavasta masennuksestaan.  Kirjan nimi on Vakava masennus: selviytymistarina. Se on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2000. Tämä minun lukemani kirja on 4. uudistettu painos vuodelta 2006.

Kirjan kansi on melko luotaantyöntävä, liian teoreettinen, mutta en antanut sen häiritä päätöstäni lainata tämäkin vakavasta masennuksesta kertova kirja.

Kirja on jaettu kahteen osaan: Masennuskaivo ja paranemisenportaat sekä Uusi elämä.

Lukijalle -osiossa Siimes kirjoittaa:

Miksi oikeastaan kirjoitin?

Pääsyy on, että selvisin itsen vakavan masennuksen tuskallisesta ja pitkästä koettelemuksesta.  Jäin kiitollisuudenvelkaan läheisilleni ja minua hoitaneille lääkäreille ja terapeutilla. Haluan luoda toivoa niille kymmenilletuhansille ihmisille, jotka parasta aikaa taistelevat sairautensa kanssa.

… Minulla ei ole minkäänlaista lääketieteellistä koulutusta vaan kirjoitukseni perustuu omiin kokemuksiini ja kirjoista saamiini oppeihin.


I OSA MASENNUSKAIVO JA PARANEMISEN PORTAAT

Vakavan masennuksen kehittyminen
Siimes kuvaa lyhyesti miten vakava masennus kehittyy pikku hiljaa ja mikä hänen kohdallaan on ollut yksi laukaisevista tekijöistä.

Kehittymiseen vaikuttavat tekijät 
Käydään seikkaperäisesti läpi perintötekijät, elämänhistoria, masennuskierre, syöksy ns. masennuskaivoon

Paranemisen portaat
5-portainen parantumisen kaavio: lääkkeet ja sähköhoito; terapia; läheiset, ystävät, vertaistuki ja parantumisen jarrumiehet; uusi elämä alkaa, viimeiset tikapuut

II OSA UUSI ELÄMÄ

Miten uusi elämä toteutui

Ensimmäinen vuosi, ensimmäinen päivä, ensimmäiset viikot, muutaman kuukauden jälkeen.
Millainen lääkitys oli vuoden päästä. Miten terapiahoito eteni, millaisia hyviä harrastuksia löytyi.  Läheisten ihmisten ja ystävien tuki. Mieli maasta- toiminta. Uuden elämän toinen kesä. Kolmas vuosi. Paranemisen polun suunnittelu, masennuskaivosta nouseminen. Kielteisten luonteenpiirteiden nimeäminen.

Kirjan lopussa Siimes kertoo, millaista on nyt vuonna 2006 yhdeksän vuotta masennusdiagnoosin ja parantumisprosessin jälkeen.

Kirjasta oli apua ymmärtää omaa läheistäni, joka on paranemassa vakavasta masennuksesta porras portaalta, nousemassa masennuskaivosta maan pinnalle.

Kari Siimes: Vakava masennus: selviytymistarina, Mielikirjat KS, 4. uud. p., 2006
Mistä hankittu: Lapuan kaupunginkirjasto

1 kommentti:

  1. Kiitos kirjan esittelystä. Varmasti lukemisen arvoinen kirja, ja ennen kaikkea tärkeä kirja, vaikka kansi ei kyllä houkuttele. - Ihana banneri blogissasi!

    VastaaPoista