tiistai 27. marraskuuta 2018

Olemisen onnea ja Tässä on hyvä

Anna-Mari Kaskisen runot ja Minna L. Immosen kuvitus. Heidän yhteistyöstä on syntynyt jo kymmeniä teoksia.  Vihdoinkin olen saanut hankituksi omaan runokokoelmaani kaksi teosta: Olemisen onnea ja Tässä on hyvä.

Olemisen onnea kansikuva on lempeän syksyinen, Tässä on hyvä kansikuva on ihanan pirteä tuulahdus kesästä vihreine perhosineen.  Kannet on suunnitellut Petri Kovács.

Molemmissa runokirjoissa katse hakeutuu ensin Minnan akvarellimaalaukseen, sen jälkeen luen Anna-Marin runon – pysähdyn sanojen äärelle. Mitä ajatuksia juuri tuo runo herättää minussa tässä hetkessä.  Minnan kuvasta etsin yhteyttä luontoon – muistelen mennyttä kesää vehreine koivunlehtineen tai tunnen puutarhassa lukiessani koivulehtien tuoksun, puiden huminan keveässä kesätuulessa.

Toisissa kuvissa tunnen kodin ja läheisten ihmisten lämmön, kuten punasävyisessä maalauksessa kolmesta lapasparista.  Anna-Marin runon tunnelma saa syvyyttä Minnan kuvituksen myötä.

Marraskuun loppu ja lähenevä joulukuu. Minnan lumiset kuuset ja Anna-Marin runo juuri tähän hetkeen, tähän tiistaiaamuuni:

Tänä aamuna
tahtoisin mennä metsään.
Kuusten alle,
pehmeään sammalsyliin
kuulemaan puun puhetta.

Kirjasta: Olemisen onnea

Hentoiset valkoiset kukat keltavihreiden kukkien lomassa, pienet punaiset kukkaset – tämän Minnan maalauksen äärelle pysähdyn ja luen Anna-Marin runon:

Tarvitsen tilaa
kuljeskella vapaasti
edestakaisin,
tulevan kynnykseltä
historian hämärään. 

Kirjasta: Tässä on hyvä

Anna-Mari Kaskisen runojen ja Minna L. Immosen kuvien pariin palaan yhä uudelleen. Näistä runoista ja kuvista saan joka kertaa juuri tähän hetkeen armollista voimaa, toisinaan lohdutusta murheeseen, toisinaan kiitosta onnentunteeseen.

Jokaista Anna-Marin uutta runokirjaa Minnan kuvitukseen odotan innolla, kun ne saapuvat kirjakaupalle. Myös kirjakaupan asiakkaat ostavat ympäri vuoden lahjaksi tai itselleen Anna-Marin ihastuttavia ja puhuttelevia runoteoksia.

Anna-Mari Kaskinen: Olemisen onnea, Kirjapaja, 2013
kuvitus: Minna L. Immonen
kannen suunnittelu: Petri Kovács
Mistä hankittu: ostettu uutena Herättäjän Kirjakaupasta

Anna-Mari Kaskinen: Tässä on hyvä, Kirjapaja, 2015
kuvitus: Minna L. Immonen
kannen suunnittelu: Petri Kovács
Mistä hankittu: ostettu uutena Herättäjn Kirjakaupasta

Olemisen onnea ovat myös lukeneet:

Kirjakaapin avain
Kirjaimia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti