maanantai 26. marraskuuta 2018

Varjonen ja Uusi Lapuan Liike

Löysin keväällä kirjakauppatyöni ohessa Kirjavälityksen Kirjaväylän tietokannasta alekirjoista Veli-Matti Hyttisen romaanin Varjonen ja Uusi Lapuan liike.  Hyttisen tuotanto ei ollut ennestään tuttua.  Romaani on kolmas Varjonen -dekkari.

Savolainen etsivä Varjonen saa toimeksiannon Pohjanmaalta, Lapualta.  Uusi Lapuan Liike Ky:n yrityksen johtajan vaimo haluaa selvittää miehensä menoja. Olihan tarina mielenkiintoista lukea nykylapualaisena.  Hyttinen oli taustatyönsä tehnyt – oikeita rakennuksia ja paikkoja löytyi. Ja olihan tarinaan kirjailija Mäntyläkin laitettu – Pub Väiskin tapahtumiin, tuotakaan pubia eikä rakennustakaan ole enää olemassa.

Muilutettavia etsitään nyt vastaanottokeskuksista ja niitä kerätään Lapualle – päätepaikkana tällä kertaa Ruotsi.

Mikä tarkoitus onkaan Varjosen kalastusjoelta löydetyllä mallinukella?  Etsivätoimisto Pieru & Varjonen saa puhelun naiselta Lapualta.  Mutta ennen kuin hän ehtii lähteäkään Pohjanmaata kohti, saa Varjonen puhelun Lapualta uudestaan. Joku ei pidä siitä, että savolainen etsivä aikoo tutkia heidän asioitaan.

Lapualta johtolangat jatkuvat Ahvenanmaalle, Kosolan piilopirtille – viinaa ja naisia. Vaan mitäpä tapahtuukaan ruotsinlaivalla Kosolan väelle, kun he kohtaavat Varjosen vaimoineen…

Ronski savolainen dekkaritarina ihmissalakuljetuksesta Ruotsiin – politiikkaan viittauksia. Tämä dekkari on aiheen vakavuudesta huolimatta kirjoitettu melko humoristisesti – minäkin pohojalaasena akkana oivalsin savolaiset jujut.

Voisihan näitä Varjonen-dekkareita lukaasta muitakin.

Veli-Matti Hyttinen: Varjonen ja Uusi Lapuan Liike, Veli-Matti Hyttinen, 2015
Mistä hankittu: ostettu Herättäjän Kirjakaupasta alekirjana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti