maanantai 25. maaliskuuta 2019

Kalevi Lehtisen kirjoja

Parisen vuotta sitten kävin seurakunnan järjestämän Alfa-kurssin.  Saimme jokainen kurssikirjasen Tutki elämän tarkoitusta.  Tässä kirjasessa oli monia lukuvinkkejä, joista olen osan ehtinyt lukemaan.

Ensimmäisessä Johdanto-osiossa Tässäkö tämä elämä on? Lukusuosituksena olivat Kalevi Lehtisen kirjat Sinulle ja Löytöretkellä.  Lainasin molemmat kirjat kirjastostamme.  Sinulle-kirjan kansi onkin tehty Armo lakeudella-päiville 2010, kahdeksan vuotta sitten.  Lehtisen Sinulle-kirjaa on toki tehty muulloinkin erilaisiin hengellisiin tapahtumiin – onhan siitä otettu jo yli kolmekymmentä painosta.  Vaan kuka olisi tämän ajan puhutteleva kirjoittaja – Kalevi kun on jo taivaanrannan tuolla puolen….


(tämä on eri kansi)

Kalevi Lehtinen on kirjoittanut Sinulle-kirjansa ensimmäisen painoksen vuonna 1995 – 23 vuotta sitten.  Hän kirjoittaa esipuheessaan:
Sinulle-kirjaan sisällytetyt puheet on pidetty kahdessa hyvin erilaisessa tilanteessa. Alkuosassa on kooste vuonna 1989 Jyväskylän Tie auki-tapahtuman puheista.  Loppuosan sanoma on koottu puheistani Helsingin yhteiskristillisellä julistus- ja rukousviikolla tammikuussa 1995.”

Miksi elän?
Kalevi Lehtinen kertoo puheissaan omasta uskostaan ja elämästään kaikkine vastoinkäymisineen sekä ihmisten kohtaamisista.
… Jumala oli tehnyt suunnitelman elämääni varten jo ennen maailman perustamista, niin kuin Efesolaiskirjeessä sanotaan. Ei elämä pääty siihen hetkeen, jolloin ummistan silmäni viimeisen kerran, vaan on olemassa iankaikkisuus, tulevaisuus rajan toisella puolella.”  (s. 14)

Mitä teen?
Seurakunta on paikka, johon saadaan tulla lataamaan akkuja, että meillä riittää sitten virtaa arkielämässä omilla työpaikoillamme ja kodeissamme. Jumalan tarkoitus on, että jokaiselle on paikka.” (s. 18)

Kuka olen?

Minä saan olla Jumalan lapsi.

Miksi tulen?
Jumalan lapsi on samaan aikaan Jumalan silmissä täydellinen, ja kuitenkin hänessä on paljon kasvutilaa.”  (s. 21)

Mihin menen?
Elämän lopullinen päämäärä on iankaikkisuus.” (s. 23)

Tie auki turvallisuuteen
Jumalan lapsi voi olla epävarmana, turvattomana, arkana ihmisenä.  Siinä menettää kyllä sen ilon ja turvallisuuden, jonka Jeesus haluaisi meille antaa. Turvallisuus, jota Jeesus tarjoaa, on lahjaa eikä vaatimusta.  Jeesus haluaa antaa sen meille, koska hän rakastaa meitä.  Hän on meidän puolellamme. Hän ei vaadi ehdotonta varmuutta, vaan hän osoittaa varmuuden perustuvan siihen, että hän on niin hyvä. Hän on tehnyt kaiken meidän puolestamme, ja siksi meidän ei tarvitse pelätä.” (s. 30)

Rukous
10 kohtaa avuksi rukouselämään:
1. Kuule, sinua rakastetaan
2. Anna Kristuksen puhdistaa sinut
3. Kristus rukoilee puolestasi
4. Pyhä Henki rukoilee sinussa
5. Suunnittele
6. Rukous on kokonaisvaltaista
7. Laula
8. Ylistä
9. Kun rukoilet, muista, että taivas on läsnä
10. Rukoile Jeesuksen nimessä

Yhteys
Miksi yhteys?
1. Jeesus Kristus rukoili, että kaikki hänen omansa olisivat yhtä
2. Jeesus Kristus antoi henkensä sen puolesta, että kaikki hänen omansa olisivat yhtä
3. Yhteys on Kristuksen käsky
4. Jumalan seurakunnan yhteys kuuluu terveeseen oppiin
5. Kaikki Kristuksen omat tulevat kerran mahtumaan samaan taivaaseen
6. Yhteys on rikkautta
7. Erilaisuus rikastuttaa meitä vielä taivaassakin
8. Lähetyskäskyn toteuttaminen maailmassa, maailman evankelioiminen


Näky
Jospa sinä ja minä miettisimme, mitä omassa kaupungissamme voisi tapahtua.  Mitä jos Suomessa jokainen ihminen saisi tuoreesti, elävästi ja aidosti kokea ja kuulla sanoman Jeesuksesta?” (s 110)

Voima heikkoudessa
Mitä on heikkouden voima?
- Se on särkymisen voimaa
- Heikkouden voima on pohjalla olemisen voimaa
- Rukouksen voima on heikkoa varten
- Yhteyden voima
- Armon voima on valtava

Miten elää elämää Kristuksessa?
1. Raamattu.  Lue, tutki, opettele ja sovella Jumalan Sanaa
2. Rukous
3. Anteeksiantamus
4. Seurakunta


Löytöretkellä-kirjan (3. uud. painoksen, 1999) esipuheessa Kalevi Lehtinen kirjoittaa:
Löytöretkellä on uudistettu painos kirjasta, joista ensimmäinen painos ilmestyi 1983. Siitä olen tiivistänyt kansanpainoksen, joka on lähes puoliksi uutta.”

Kirjan takakannessa sanotaan:
Hän (Kalevi Lehtinen) kertoon oman uskonelämänsä alkutaipaleesta ja uskon perusasioista tavalla, joka tempaa mukaansa. Hän ravistelee, herättelee ja houkuttelee ajattelemaan. Sen lisäksi hän kutsuu kokemaan ja ennen kaikkea elämään todeksi evankeliumia.”

Harharetkeltä löytöretkelle – Pakkolasku arkeen

Ihmekös se, että olin aina luisunut harharetkille, kun olin yrittänyt ankkuroida pelastustani lastiruumaani! Nyt sain kiinnittää ankkurini Golgataan, Jumalan minusta riippumattomaan pelastustekoon. Golgatan peruskallio kestää tunteitteni ailahtelut, omantuntoni syytökset ja kokemusteni harharetket antamatta periksi tippaakaan.” (s. 25)

Ankkurin oikea paikka – Sovitus

Jeesuksessa Kristuksessa huonoinkin ihminen on täysin turvassa, koska hänen rangaistuksensa on jo täydellisesti kärsitty.” (s. 40)

Leppyminen – Lunastus

Samoin kuin sovitus, myös lepytysuhri on Jumalan muuttumaton, kertakaikkinen, yleispätevä ja ihmisestä riippumaton teko, jolle voi pelastuksensa ankkuroida.”  (s. 45)

Valinta – Jeesuksen vastaanottaminen

Meidän ei tarvitse uhrata sen enempää Jumalan valintaa kuin ihmisen vastuutakaan. Sen sijan meidän on uhrattava oma logiikkamme, joka on liian pieni Jumalan tajuamiseen. Silloin voimme hyväksyä paradoksin, luovan jännityksen, ja myöntää, että Jumala on suurempi kuin meidän ajattelumme ja teologiamme.” (s. 73)

- Auttaa meitä ottamaan Raamatun sanat käyttöön, sovittelematta mitään tai tinkimättä meidän mielestämme ristiriidassa olevista asioista – rohkaisee luottamaan koko Raamattuun

- Auttaa meidän maailmankuvaamme laajenemaan ”pintaoliotasolta”, pois kouristuksenomaisesta tarpeesta järjestää asioita sopusointuun kompromissin avulla

- Ihmisen järki ei ole sen enempää kaikkitietävä kuin kaikkivoipakaan

- Olemme vapaat korostamaan sekä ihmisen vastuuta, että Jumalan valintaa, voimme auttaa toisia

- Koko todellisuuden takana on Kaikkivaltias Jumala, joka on suurempi, pyhempi, voimakkaampi ja rakastavampi kuin me ikinä pystymme tajuamaan

Vanhurskauttaminen – Uudestisyntyminen

Sinä hetkenä, kun otamme Kristuksen vastaan, hän tulee asumaan meihin. Meissä on silloin jotakin, joka ei enää koskaan kuole. Kristus elää iankaikkisesti, ja kun hän on meissä, niin meissä on iankaikkinen elämä.” (s. 104)

Usko – Anteeksianto

- Usko on suhde Jumalaan
- Usko on suhde Jeesukseen
- Usko on vastaanottamista
- Usko on Jumalan työn tulosta
- Usko on Kristuksessa ja Kristus meissä

Pelastusvarmuus – Armo

Ihminen, joka todella ymmärtää, mitä vapaus on, ei ajaudu laittomuuteen vaan armoon. Vain armossa ihminen voi rentoutua niin, ettei hän enää ole omien tekojensa varassa. Raamatun sana johtaa meitä elämään armosta eikä laittomuudesta.” (s. 180)

Kalevi Lehtinen: Sinulle, Päivä, 2010
Armo Lakeudella-kansi
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Kalevi Lehtinen: Löytöretkellä, Päivä, 3. uud.p., 1999
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti