maanantai 25. maaliskuuta 2019

Roope Lipastin teoksia

Virtasen historia on hilpeätä historiankirjoitusta.  Roope Lipasti on keksinyt oivallisia uusia selityksiä ja merkityksiä Suomen historian tapahtumiin.  Jokaisessa historiallisessa tapahtumissa on herra Virtasella näppinsä pelinsä. Maailmanhistorian keksinnötkin ovat lähteneet alunperin Virtasen kokeiluista kuten ensimmäiset puiset kirjapainokirjaimet. Virtanen on ollut hyväntahtoinen mies, hän on auliisti esitellyt ja kertonut keksinnöistään ja ei ole ollut kovin pahoillaan, vaikka joku muu on hänen keksintönsä tai ajatuksensa ominut.  Paitsi herra Vilenille hän kirjoitti kirjeen, kun ei ollut tyytyväinen miten hän oli ottanut Venäjällä käyttöön Virtanen Martta-aatteen - herra Vilen oli siis Lenin :)
Kovin tosikkomainen ei sovi olla, tätä kirjaa luettaessa. Jotkut asiat saattavat olla liian pyhiä, eikä niistä olisi sopinut kirjoittaa humoristisesti - minua ne eivät haitanneet, vaikka olen pohjalainen ja no, asun tällä hetkellä Lapualla :)

Pihalla : erään remontin tarina on  hauska, päiväkirjamainen Roope Lipastin tarinointi oman talon remontoinnista toi mieleen ensimmäisen kirjan tarinan (Rajanaapuri), jonka häneltä luin.  Minusta on mielenkiintoista lukea "tosi tarinoita" talon remontoinnista, rakentamisesta ja puutarhanhoidosta.  Tästäkin kirjasta sai vertaistukea siihen ajatukseen, ettei kaikkien tarvitse olla remonttireiskoja tai puutarhapirkkoja - yrityksen ja erehdyksen kauttakin voi onnistua. Tai projektin voi jättää hautumaan tai muuttaa suunnitelmia.
Ihailen Roope Lipastin innovatiivisuutta, rohkeutta ja jaksamista - minä olisin jo luovuttanut monet kerrat! Kauhulla toisinaan ajattelen kymmenen vuoden päästä odottavaa talon täysremonttiamme... olen kyllä miehelleni ilmoittanut, että käytännön hommiin en osallistu (naula on keskellä kämmentä totaalisesti) ja sisustussuunnittelijan apua tarvitaan myös pitämään minun unelmani mm. keittiöstä realistisena.

"Jokaisella viikonpäivällä on värinsä", kirjoittaa Roope Lipasti. Halkaisukirvesmies; elämä ja vähäisemmät teot kirjassa on tarinat kerätty viikonpäivien alle.  Ennen tarinoita kerrotaan millainen mikin viikonpäivä värinsä myötä on.
Roope Lipastin huumorityyli loistaa jälleen tämän kirjan teksteissä - nelikymppisenä, kahden lapsen äitinä (myös jo teinivaiheet ja aikuisuuden kynnyksen ylittämisen kokeneena) hihittelen Lipastin perheen tapahtumille.  Ja ehkä Roope Lipastin kautta ymmärrän jälleen enemmän "miehen elämää".
Luonnollisesti tässäkin kirjassa on paljon tarinoita talon ikuisuusprojekteista, mutta myös perhe- ja parisuhde-elämästä ja töistä.

Jos aikuisten romaanit ja elämäkertakertomukset sekä uudelleenkirjoitettu historia sai minut hihittelemään, niin kyllä Vilhemiinan tarinakin siinä onnistuu.
Vilhemiina ja Juustopään tapaus on hauska kirja, josta löytävät omat hauskat juttunsa niin lapset kuin vanhemmatkin. Jos lapseni olisivat vielä sen ikäisiä, niin tämän kirjan lukisin heille ääneen.
Loistavasti keksittyjä nimiä ja paikkoja - pölynimurikauppiaskin saa uudet ulottuvuudet :)

Vilhelmiina ja vaaralliset kirjat-tarinassa seikkailee outo kirjastotarkastaja, joka saa Kourukkalan kirjaston kirjastonhoitajan ja kirjaston kokoelman lähes tuhon partaalle. Onneksi on Vilhelmiina, joka rientää apuun kaksosveljineen. Hiukan tarvitaan myös Pedron apuakin.

Roope Lipastin Vilhelmiina-tarinat ovat yhtä hauskoja kuin Nopolan siskojen Risto Räppääjät ja Heinähattu ja Vilttitossu-tarinat.


Roope Lipasti kirjoittaa vaikeasta aiheesta hellyttävän humoristisestikin. Ystäväni, Pasilli tarina auttaa ymmärtämään erilaisia lapsia - tämän kirjan myötä toivottavasti vanhemmat keskustelisivat lapsen kanssa mieltä askarruttavista asioista.  Voisiko kirja olla myös rohkaisuna lapselle, joka on itse kirjassa 9-vuotiaan Tommin tilanteessa...Terveisin Robinson Saarinen on koskettavan hauska kertomus, siitä millaista olisi herätä ja huomata olevansa maailmassa ihan yksin.  Olisiko se kivaa, kun voi tehdä mitä haluaa, milloin haluaa ja kaupoistakin voi hakea ihan mitä vaan. 
Robinson Saarinen tuntee itsensä yksinäiseksi ja alkaa kirjoittamaan kirjeitä ja kokee yhtenä aamuna yllätyksen ovellaan.
Tästä alkaa jännittävä seikkailu - kuka kaikkea kaupungissa ohjailee?

Roope Lipasti: Virtasen historia, Karisto, 2012
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupunginkirjasto

Roope Lipasti: Pihalla: erään remontin tarina, Majakka, 2006
Mistä hankittu: lainattu Ilmajoen kunnankirjasto

Roope Lipasti: Halkaisukirvesmies: elämä ja vähäisemmät teot,  Atena, 2014
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Roope Lipasti: Vilhelmiina ja Juustopään tapaus, WSOY, 2006
kuvittanut Ulriikka Lipasti
Mistä hankittu: Lapuan kaupunginkirjasto

Roope Lipasti: Ystäväni, Pasilli, WSOY, 2009
kuvittanut Ulriikka Lipasti
Mistä hankittu: Lapuan kaupunginkirjasto

Roope Lipasti: Terveisin Robinson Saarinen, WSOY, 2010
kuvittanut Jani Ikonen
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti