torstai 4. huhtikuuta 2019

On toinenkin polku taivaaseen

Huhtikuun Kirjaklubin lukupiirikirjana on Markku Mantilan On toinenkin polku taivaaseen. Markku Mantila toimii viestintäkonsulttina perustamassaan viestintätoimisto Commanti Oy:ssä. Aiemmin hän on työskennellyt valtioneuvoston viestintäjohtajana, sanomalehti Kalevan ja sitä ennen sanomalehti Pohjalaisen vastaavana päätoimittajana sekä ulkoministeriössä. Mantila on palvellut diplomaattina Suomen suurlähetystöissä Etelä-Koreassa ja Espanjassa

On toinenkin polku taivaaseen tapahtumapaikkana enimmäkseen 60- ja 70-luvun Mantilankylä Peräseinäjoella Etelä-Pohjanmaalla.  Peräseinäjoki on luonnollisesti mulle tuttu paikkakunta (nykyisin kuuluu Seinäjokeen), Mantilankylä ei niinkään.

Alussa kirjan tarina tuntui liian puisevalta ja tuskailinkin, että millä ehdin 510 sivua lukea viikossa....
Puolessa välissä henkilöiden elämähistoriat olivat mielenkiintoisia ja omalla tavalla koskettaviakin. Vaikka en yleensä hätkähdä ronskista kielestä, välillä kiroilu ja alatyyli ärsytti.

Maakuntalehtien nimenmuunnokset Maa-Sanomat ja Rannikko aluksi tökkivät - ne kait oli tarkoitettu humoristisesti kuvaaviksi sanomalehti Ilkkaa ja Pohjalaista (kirjan tarinan aikaan nimellä Vaasa-lehti), mutta kyllä nimihin sitten alkoi pikku hiljaa tottumaankin.

Allan Lauttamuksen tarina tuntui hiukan uskomattomaltakin, yhden nuoren miehen tarinaksi, pikkukylästä rakennusmiehestä ministeriksi. Allanin hahmo kuitenkin vei tarinaa eteenpäin kiinnostavasti, vaikka hän ehkä oli liikaakin "täydellinen" - onkohan sittenkään tuollaisia poliitikkoja vielä, toivottavasti.

Vaan mikä se toinekin polku sitten on taivaaseen, sitä en ihan saanut selville...  ehkä oma uskonnollisuus luo vain sen yhden polun taivaaseen....

Paljonhan tarinassa oli poliittista peliä, mutta myös elämänarvoihin liittyvää pohdintaa. Eteläpohjalaisessa pikkukylässä 70-80-luvuilla asuneena tunnistin toki monet henkilöhahmot ja tavat asioita käsitellä, vaikka ne eivät lapsena/nuorena pahemmin itseäni kiinnostaneet.

Jossain haastattelussa Mantila on sanonut, että voisi kirjoittaa tarinaan jatkoakin. Ehkä minä sittenkin lukisin toisenkin kirjan Peräseinäjoesta - miten se PPTH siitä rakentuu, siihen aikaanhan romaanin tarina päättyy.  Ja miten käy peräseinäjokisten muiden romaanihenkilöiden rovasti Helteen ja hänen vaimonsa, Viitalan, Kohtalan ja Rentolan. Ja ketä nuoria ilmestyy Antti Lauttamuksen lisäksi.


Markku Mantila: On toinenki polku taivaaseen, Docendo, 2018
Kansi: Lasse Rantanen
Mistä hankittu: lukupiirikirja Alajärven kaupunginkirjasto1 kommentti:

  1. Eteläpohjalaisuuden perusteella tämän voisi lukea, mutta ehkä tämä ei ihan minun jutultani kuulosta kuitenkaan. Ehkä ennemmin lukisin toisen peräseinäjokelaislähtöisen kirjailijan, Satu Vasantolan romaanin, joka on vielä jäänyt lukematta.

    VastaaPoista