sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Paholaisen kirjeopisto

Tämä kirja on myös Alfa-kurssin kirjalistalta. C.S. Lewisin Paholaisen kirjeopisto oli hyvin erikoinen kirja. Kirja on muunmuassa luokiteltu spekulatiiviseksi fiktioksi.

Kirjan takakannessa sanotaan:

"Paholaisen kirjeopisto ilmestyi ensimmäisen kerran 1942 ja vakiinnutti asemansa oman aikamme kristillisen kirjallisuuden klassikkona."

"Paholaisen kirjeopisto on sekä hauska että äärimmäisen vakava kirja. Se on epäsovinnainen maailmankatsomusromaani; se on nurinkäännetty hartauskirja. Se muodostuu sarjasta kirjeitä, joita kokenut paholainen lähettää nuorelle veljenpojalleen. Tämä on saanut työmaakseen eli potilaaksee opiskelijanuorukaisen, josta on tullut kristitty. Kaikki keinot on otettava käyttöön, jotta hänet saataisiin riistetyksi Vihollisen so. Jumalan käsistä Alhaisen Isän omaksi."

"C.S. Lewis käyttää aseinaan huumoria ja satiiria auttaakseen meitä torjumaan paholaisen juonia."

Lewis on omistanut kirjansa J.R.R. Tolkienille.

Esipuheessa Lewis kertoo:

"On kaksi samanlaista ja vastakkaista erehdystä, joiden valtaan sukukuntamme voi joutua paholaisiin nähden. Toinen on se, ettei usko niiden olemassaoloon. Toinen on se, että uskoo ja tuntee ylenmääräistä ja epätervettä mielenkiintoa niitä kohtaan."

"Tässä kirjassa käytetyn kirjoitustavan voi helposti omaksua kuka tahansa, joka vain oppii tempun. Mutta ilkeämieliset tai liikaherkät älkööt oppiko sitä minulta."

"Lukijoita kehotetaan muistamaan, että paholainen on valehtelija."

Kirjeitä siis kirjoittaa setä Pora veljenpojalleen Malille. Kirjeet ovat hyvin lyhyitä, parin kolmen sivun pituisia.  Setä neuvoo veljenpoikaansa miten toimia ihmisten kanssa, että he saataisiin Paholaisen puolelle. Kovin hyvin ei setä saa veljenpoikaansa neuvojaan toteuttamaan.

Näinhän me ihmisetkin toimimme Jumalan edessä, ei Hän aina saa meitä toteuttamaan tahtoaan niinkuin toivoisi. Toisaalta kirjan tarkoitus on näyttää miten salakavala Paholainen saattaa olla.

Luin kirjeet, mutta en oikein ymmärtänyt tätä satiiria - en huvittunut kirjeistä, mutta en kauhistellutkaan.  Kirja ei vain nyt saanut minua pohtimaan sen syvällisempiä tästä ihmiskunnasta tai Paholaisesta.  Enkä jaksanut pohtia kirjan kirjoittamisen ajankohdankaan kautta, vaikka kirjassa sodastakin puhutaan.

Kirjasta on tehty myös uusi suomennos 2000-luvulla.

Paholaisen kirjeopiston on lukenut myös

Jokken kirjanurkka
Lukujonossa

Kirjasta on myös hyvä arvostelu Kiiltomato -sivustolla

C.S. Lewis: Paholaisen kirjeopisto, Kirjaneliö, 1980
(engl. alkuteos The Screwtape Letters, 1942)
Suomentanut Tyyni Tuulio (ensimmäinen painos ilmestyi 1950)
Mistä hankittu: Lapuan kaupunginkirjasto


1 kommentti:

  1. Minäkään en ihan päässyt parodian tasolle. Kiitokset linkkauksesta :)

    VastaaPoista