maanantai 2. joulukuuta 2019

Elämän avaimet 1 ja 2

  

Eino Kinnunen on kirjoittanut kaksiosaisen romaanin Paavo Ruotsalaisesta.  Olen lukenut aikaisemmin Alfred Otto Schweden kirjoittaman Mutta yksi sinulta puuttuu: elämäkertaromaani Paavo Ruotsalaisesta sekä Aukusti Oravalan kirjoittaman Erämaan profeetta: historiallinen elämäkerrallinen romaanin.  Eino Kinnusen Elämän avaimet -romaani oli mieluisampaa luettavaa. Tässä romaanissa kuvattiin paremmin Paavo Ruotsalaista ja hänen perhe-elämäänsä. Toki kuvattiin myös Paavo Ruotsalaiseen liittyvät tärkeimmät henkilöt Seppä Högmanista Niilo Malmbergiin. Ja tässäkin romaanissa kuvataan ne tutuimmat Paavo Ruotsalaisen uskonelämän käänteet. Ukko Paavo kuvataan ehkä tässä romaanissa henkilönä, joka oli usein humalassa - toki muutkin uskovaiset pappeja myöten olivat enemmän tai vähemmän juopuneita. Oliko sitten tuon ajan tapa tuokin...

Paavon Juhani -pojan traaginen kuolema kuvataan koskettavasti. Samoin Paavon ja Riitan yhteiselon ylä- ja alamäet. Huumoriakin tässäkin tarinassa löytyy, vaikka enimmäkseen kuljetaan ahdistuksen ahtailla porteilla ja vähätellään armon ansaitsemista. 

Nälkä, hallaöiden viemät sadot, Venäjän vallan uhka sotineen - 1700-luvun lopusta 1850-luvulle.  Kustaa III:n sota päättyi elokuussa 1790.  Paavo Ruotsalainen lähti seppä Högmanin luo muutaman vuoden päästä parikymppisenä nuorena miehenä. Suomen sota oli 1808-1809.  Paavo Ruotsalainen kuoli 74-vuotiaana 1852.  Raskasta on ollut elämä tuon ajan ihmisillä. Toisenlaiset puutteet ja murheet on heitä vaivanneet kuin meitä 2020-luvulle suuntaavia nykyihmisiä. 

Eino Kinnunen on osannut elävästi kuvata tuon ajan ihmisten arkea sekä myös sitä herännäisyyden uskoa ja niitä erimielisyyksiä niin pappien kuin Hedberginkin kanssa.  Tämän romaanin mukana tunnen itsekin kulkevani tuolla Ukko Paavon ajassa. Pysähdyn miettimään olisinko minä jäänyt Ukko Paavon vai Hedbergin uskon tielle vai olisinko minä ollut niitä uskovaisia, jotka olisivat tuominneet kummatkin?  Vai olisinko minä ollut vain suruton, ilman uskoa? 
Eino Kinnunen: Elämän avaimet, Kirjayhtymä, 1963
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Eino Kinnunen: Elämän avaimet 2, Kirjayhtymä, 1966
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti