maanantai 6. tammikuuta 2020

Albrecht Dürer - saksalainen taidemaalari

(kuva: wikipedia)

Luin syksyllä 2018 Risto Kormilaisen hartauskirjoja 2010-luvulta. Hän kertoi Elävää vettä -kirjassaan  Albrecht Dürerin maalauksesta Rukoilevat jalat.  Etsin kuvaa taideteoksesta netistä, mutta en löytänyt, joten lainasin Eepos-kirjastojen kokoelman kaikki kirjat Düreristä. Niitä olen tässä puolentoista vuoden aikana vähän väliä selaillut ja lueskellutkin - kaikki kirjat kun ovat englannin-  tai ruotsinkielisiä. Nyt on aika niistä kirjoittaa blogiini ja huomenna palauttaa kirjat takaisin kirjastoon.

Drawings of Albrecht Dürer"Dürer is also unique in that treasures his own sketches, and cared to sign many of them with his famous monogram and date even though they were not intended for sale, but generally as gifts for close friends."  (s. vi)

"The historical significance of Dürer as a draftsman lies in his construction of purely linear style on the foundation of the modern three-dimensional representation of the real wolrd. All drawing moves between two poles of expression by line and expression by tone areas or massees." (s. 1)

Albrecht Dürerin piirustustaide on vaikuttavaa. Pidän erityisesti piirroksista, joissa on tarkasti kuvattuna ihmisen kädet tai jalat. Näin loppiaisiltana kiinnittyy huomioni tähän piirrokseeen:

The Adoration of The Wise Men 1524
Puupiirros

The Complete Woodcuts of Albrecht DürerTässä kirjassa on Albrecht Dürerin puupiirroksia eri ajanjaksoilta: 
- Oppipoika-aika Nürnbergissä 1486-1490
- Matkustamisen vuodet 1490-1494
- Ensimmäinen Italian matka ja Nürnbergin vuodet 1495-1500
- The Life of the Virgin ja pienemmät työt 1500-1505
- Puupiirrosten klassinen aikakausi 1509-1512
- Dürerin työ Maksmilian I:n palveluksessa  sekä muut työt 1512-1518
- Viimeiset työt 1520-1528

Puupiirrokset on esitelty osittain sarjakuvamaisesti ja ne tekevät niistä tarinamaisen esityksen. Puupiirroskuvat on hyvin traagisia ja jopa julmia. Erityisesti minua koskettaa Jeesus ristillä-puupiirrokset. Tässä yksi niistä:

Opus speciale missarum 1493


Albrecht Dürer (Konstens Mästerverk)

Kirjan kuva otettu netistä ruotsalaisesta kirjapörssistä, jossa tämän hinta  on  ollut 300 SEK eli 28,50€ Harmi, kun ei ole enää myynnissä.

Tässä teoksessa kerrotaan aluksi taitelijan elämästä, sen jälkeen tekniikoista, joita Albrecht Dürer käytti.  Erikseen käsitellään maalaukset, kuparityöt ja puupiirrokset. Käydään läpi Albrecht Dürerin taiteellista persoonaa. 
Kirjan lopussa on upeita printtejä Dürerin teoksia, jopa kauniina värikuvina. Tämä on ehdottomasti upein ja vaikuttavin ja arvokkain teos, minkä sain lainaksi. Kiitos Kaskisten kirjasto! Olen pitänyt kirjasta erinomaista huolta. 

Albrecht Dürer 1471-1528: The genius of the German Renaissance"Dürer was undoubtedly a master of the very highest order, who traced an arc from the Middle Ages to the Reneissance in a manner beyond compare. He was the first German artist to write about his own life; he was the first to grant autonomy to the genre of the self-portrait; he carried the watercolour and the print early on to artistically and technically outstanding heights; he was the first in Germany to nudes from life; he was the first to underpin his practical oeuvre with treatieses on artistic theory."  (s. 7)

Tämä kirja oli helpointa lukea ja tästä sain eniten tietoa Albrecht Dürerin elämästä ja taiteesta.  Tässä kirjassa oli myös värikuvia. 

Watercolours and Drawings with an essay by John Berger"The work of Albrecht Dürer was a great summation of the achievement of art as the Middle Ages drew to a close. To this day, the mastery expressed in his precision drawing and sensous instinct for colour has retained its fascination." (s. 5)

Tämän kirjan vesivärimaalaukset ovat kauniita, kuten kirjan kansikuvassa oleva jänis.Tästä kirjasta luulen löytäneeni nuo rukoilevat jalat, jotka Risto Kormilainen mainitsee kirjassaan Elävää vettä. Ja tuon teoksen nimellä nuo rukoilevat jalat löytyvät netistäkin. 

Feet of an Apostole 1508
Mustepiirros

Albrecht Dürer 1471-1528


"Albrecht Dürer was the first German artist to emerge north of the Alps who achieved a highly developed artistic self-awareness based on the model of the Italian Renaissance, as well a high degree of acceptance in society."  (s. 6)

Tämä kirja on selkein ja uusin, tehty 2000-luvulla.  Tässä toki on paljon samoja kuvia Albrecht Düreristä ja hänen teoksistaan kuin edellisissä kirjoissa.  Hän on oikeastaan ollut aika komea mies tuohon aikaan. Yleensä mua ei kiehdo renesanssiajan mieskuvat, mutta tässä Albrechtissa on jotain kiehtovaa. 

Heinrich Wölfflin: Drawings of Albrecht Dürer, Dover Publications, 1970
(selected and Introductory Essay by Heinrich Wölfflin)
(translated by Stanley Appelbaum with new Foreword by Alfred Werner)
(saksl. alkuteos: Albrecht Dürer Handzeichnungen, 1923)
Mistä hankittu: lainattu Kurikan kaupunginkirjasto

Willi Kurth: The Complete Woodcuts of Albrecht Dürer , Bonanza Books, 1946
Mistä hankittu: lainattu Seinäjoen kaupunginkirjasto

H. Th. Musper: Albrecht Dürer (Konstens Mästerverk), Stureförlaget, 1974
(svensk översättning Fil Dr Åke Ohlmarks)
Mistä hankittu: Kaskisten kaupunginkirjasto


Norbert Wolf: Albrecht Dürer 1471-1528: The genius of the German Renaissance, Taschen, 1994
(translated in English by Karen Williams)
Mistä hankittu: lainattu Evijärven kunnankirjasto

Albrecht Dürer: Watercolours and Drawings with an essay by John Berger, Taschen, 1994
(translated in English by Michael Hulse)
Mistä hankittu: lainattu Alavuden kaupunginkirjasto

Anja Eichler: Albrecht Dürer 1471-1528, h.f. ullmann, 2007
(translated in English by Fiona Hulse)
(saksl. alkuteos: Meister der deutschen Kunst - Albrecht Dürer, 2007)
Mistä hankittu: lainattu Seinäjoen kaupunginkirjasto

1 kommentti:

  1. Tuo 'rukoilevat jalat' on upean elävästi tehty työ. Kiehtova taiteilija.

    VastaaPoista