torstai 12. marraskuuta 2020

Elinvoimaa puista: terveyttä mielelle ja keholle


 Sinikka Piipon kolmas kirja, jonka tänä vuonna olen lukenut on Elinvoimaa puista: terveyttä mielelle keholle.  Kirjassa kerrotaan miten ja miksi puut parantavat fyysistä ja psyykkistä terveyttämme. Teoksessa on myös tutkimustietoa puiden terveyshyödyistä ruokana, rohtona ja lääkkeenä.

Kirjassa esitellään 26 Suomessa luonnonvaraisena tai viljeltynä kasvavaa puulajia. Näitä puulajeja käytetään lääketieteessä, aromaterapiassa, homeopatiassa, kansanlääkinnässä. luontaislääkinnässä ja kosmetiikassa.

Minulle puut ja metsät ovat olleet lapsuudesta saakka osa päivittäistä elämääni. Lapsuudenkotini puutarhassa kasvaa mänty, kuusia, koivuja, lehtikuusia, hopeapajuja, pihlajia, omenapuita, tammi, leppä vai oliko se haapa. Lähimetsiin vanhemmat veivät metsäretkille ja kylän lasten kanssa leikimme metsissä. 

Omassa puutarhassamme on mäntyjä, terijoen salavia, hopeapaju, pihlajia, koivu ja omenapuita. Kaupunkikävelyllä on lehmuksia pyöräteiden ympärillä ja puistoissa on koivuja. Lähimetsään on alle kilometri. Lähes päivittäin käyn siellä kävelemässä tai juoksemassa.

En kuitenkaan käytä tällä hetkellä mitään tuotteita, mitkä on valmistettu puusta. Minua toki kiinnostaa esimerkiksi Artic Warriorsin tuotteet. 

Metsät ja terveys

"Luonnonympäristöllä ja viheralueilla on ratkaiseva merkitys eliöyhteisölle ja ilmastolle mutta myös yksilötasolla ihmisen mielenterveydelle ja fyysiselle kunnolle." (s. 20)

Metsään liittyy voimaannuttavia termejä kuten japanilainen shinrin-yoku, joka englanniksi tarkoittaa forest bathing eli metsäkylpy.

"Metsämieli- menetelmässä luonnon suomia, itsestään syntyviä terveysvaikutuksia tehostetaan tietoisilla harjoitteilla, joilla kehitetään tavoitteellisesti oman mielen sisäisiä, hyvinvointia tukevia taitoja. Selkeät ja helposti toteutettavat Metsämieli- harjoitukset yhdistävät metsässä oleiluun tai liikkumiseen rentoutus-, virkistys- ja mielentaitoharjoituksia. Metsämieli- askeleet johdattelevat metsään säännöllisinä hyvinvointitapoina ja tavoitteellisina voimavaraharjoituksina eri elämänvaiheissa." (www.metsamieli.fi)

Metsäkellinnällä päästämme luovuuden vapauteen, löydämme sisältämme innostuvan intohimoisen toimintakyvyn ja virittäydymme yhdessä metsän kanssa arvostavan myötätuntoisen, aikaansaavan leppoisan ja parantumisen mahdollistavan elämänasenteen taajuuksille.”  (Mirja Nylander: Metsäkellintä)

"Puiden ja muiden kasvien haihtuvien öljyjen tiedetään helpottavan ahdistusta ja masennusta, vähentävän sympaattisen hermoston aktivisuutta stressissä ja alentavan verenpainetta." (s. 37-38) 

Myös kotona voi käyttää eteerisiä öljyjä diffuuserissa. Hankintalistallani on Puhdas+ diffuuseri ja eteereiset öljyt.  

Puiden osien kerääminen ja säilöntä

Itse en ole innostunut keräämään puiden osia ja niitä säilömään. Haluan ostaa valmiita tuotteita. En myöskään valmista itse juomia tai rohtoja. Minulle ei riitä kärsivällisyys eikä aikakaan niiden tekemiseen.

Suomen terveellisimmät puut

Tunnistan ainakin nimeltä kaikki kirjassa mainitut 26 puulajia.  Jokaisesta puusta kerrotaan mihin lajiin se kuuluu, hiukan historiaa. Miten sitä käytetään rohtona, ruokana ja juomana. Ja tärkeää on kertoaa, mitä pitää varoa. 

Kirjan lopussa on puiden vaikuttavista aineista. Yhdellä lukukerralla ei pysty omaksumaan kaikkea tietoa, jokaisesta puulajista. Tätä kirjaa tarvitsee lukea yksi puulaji kerrallaan tai sieltä täältä - mikä puu sattuu juuri eniten kiinnostamaan. 

Sinikka Piippo: Elinvoimaa puista: terveyttä mielelle ja keholle, Minerva, 2017
Mistä hankittu: Lapuan kaupunginkirjasto

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti