Nopeasti piirretyt pilvet

 


Sain vasta viime vuonna luetuksi loppuun Paula Nivukosken Nopeasti piirretyt pilvet. Kyse ei ollut siitä, etteikö kirja ollut mielenkiintoinen ja erinomaisesti kirjoitettu historiallinen romaani kotimaakunnastani. Minulle iski vuonna 2019 jonkinlainen historiallisten ja muidenkin romaanien lukuhaluttomuus. Luin silloin enimmäkseen tietokirjoja, erityisesti hengellisiä. 

Liisan tarina kosketti, sillä äidinisänisä lähti Kanadaan 1920-luvulla. Suomeen jäi vaimo ja lapset.  Mies ei myöskään palannut koskaan takaisin. Äidin isoisä kuoli siellä 1960-luvulla. 

Liisa kuvastaa vahvaa pohjalaista naista, joka uskoo ja toivoo miehensä palaavan. Silti toisen ihmisen kaipuu ja läheisyys on kipuna Liisan rinnassa. Ja kaikki ne kylän tiettyjen akkojen sanomiset. Eikä oma äitikään osoita ymmärrystä ilman kovia sanoja ja kylmyyttä. Niihän sitä on tavattu enimmäkseen tuolloin elää.

Näiden tarinoiden myötä jaksan hämmästellä sitä sisukkuutta millä naiset ovat hoitaneet tilan, eläimet ja lapset - ei ole ollut muuta vaihtoehtoa. Millaista sisukkuutta meistä 2020-luvun naisista löytynee? Jotain entisaikojen naisten voimaa tunnistan itsessäni, vaikka herkkä, tunneminäinen olenkin. 

Tarinalla on loppu, joka herkistää - monien vuosien jälkeen Liisa voi ottaa omanlaisensa onnen vastaan. Jaksaisiko nykyajan mies odottaa? Tai nainen? 

Vaikka juoruilu ja toisten elämiin puuttuminen ilkeällä tavalla oli aika yleistä, niin myös auttaminen ruokapalkalla maataloustöissä tai uuden rakennuksen rakentamisessa oli tapana. Onpa minunkin lapsuuden kotini kivijalka valettu kökkähommilla - kyläläisten ja sukulaisten avulla 1970-luvun lopulla.

Kiitos Paula,  kun sain kirjasi ja sen mukana ihanan kirjeen,  joka oli suljettu kauniisti sinetillä.
Vielä on viime vuonna ilmestynyt Mainingin varjo ostamatta  -  Paula Nivukosken kirjat tulevat olemaan osa kirjakokoelmaani. 

Paula Nivukoski: Nopeasti piirretyt pilvet, Otava, 2019
Kansi: Päivi Puustinen
Mistä hankittu: saatu kirjailijalta

Kommentit

  1. Kiva kuulla, että sinäkin olet tykännyt tästä. Luin tämän melko pian ilmestymisen jälkeen ja pidin tästä kovasti. Nivukoski on taitava kirjoittaja.

    VastaaPoista
  2. Minäkin luin tämän heti ilmestymisen jälkeen ja kirja hurmasi minut. Se kaunis kieli, pohjalaisuus ja Liisan koskettava kohtalo!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukseni

Eerinkinpojat

Runojen matkassa

Vielä tänään olemme elossa