Eerinkinpojat

 

Minulla on melkein kaikki Antti Tuurin Äitini suku -sarjan romaanit omassa kirjahyllyssä (aion toki hankkia antikvariaateista nuo puuttuvatkin) olleet jo parisen vuotta. Viime vuonna sain luettua ensimmäisen osan Eerikinpojat.

Luonnollisesti osittain Etelä-Pohjanmaalle sijoittuva historiallinen romaani kiinnostaa sekä myös tämän romaanin uskonnollisuus. 

Kirjan takakannessa sanotaan:

"1730-luvulle sjoittuva teos kertoo laihialaisesta piikatytöstä, joka seuraa herätysliikkeen johtajia maanpakoon. Tositapahtumiin perustuvan romaanin järkyttävistäkin ihmiskohtaloista nousee väkevä tarina, jossa Antti Tuuri näyttää kertojanlahjansa ja vahvan historiantajunsa."


Kansipaperin takaliepeessä sanotaan:

"Isonvihan jälkeen Pohjanmaalla leviää uskonnollinen herätys  kälviäläisten papinpoikien, Jaakko ja Erik Eerikinpojan johdolla. Tälle liikkeelle kirkon ja pappien elämä on kauhistus. Eerikinpoikia ajaa voimakas usko oikean ja väärän kertovan omantunnon ääreen. Kirkko ei piiristään erkaantuneita hyväksy, ja Turun hovioikeus tuomitsee Eerikinpojat karkotettaviksi maasta.

Heitä seuraa suuri joukko uskovaisia Suomesta ja Ruotsista, kauppiaita, virkamiehiä, käsityöläisiä, mukana myös itse kreivi Cedersparre perheineen.

Niin uskovaisia odottavat pitkä vaellus ankaralla merellä ja Euroopan tylyt rannat, joista laupeutta ei karkoitetuille juuri heru

Romaanin päähenkilöksi nousee piikatyttö Ulla, joka äitinsä kanssa kulkee Eerikinpoikien ehdottomuutta vaalivan seurakunnan mukana." 

Tuntuu uskomattomalta lukea tositapahtumiin perustuvaa tarinaa, jossa uskovaiset ihmiset tulevat tuomituiksi ja eristetyiksi laivalle.  Heitä ei haluta Ruotsiin eikä Tanskaan - he eivät saa poistua laivasta, vaikka se joutuu karillekin. Matkustaminen ja laivalla eläminen 1730-luvulla on ollut kaameata. Ihme, että selvisivät hengissä kaiken epähygienian ja vähäisten ruokatarvikkeiden kanssa.

Millainen oli sitten tämä Eerinkinpoikien herätysliike: 

"Ensimmäiset suomalaiset herätysryhmät olivat separatisteja, eli kirkosta erottautuneita. Kirkosta eroaminen ei ollut mahdollista, ja kirkon jäsenyys oli sama asia kuin kansalaisuus. Kälviän kirkkoherran pojat, karoliiniarmeijan aliupseerit Jakob ja Erik Erikinpoika, kokosivat ympärilleen mystikkojen hengellisyydestä ammentaneen separatistisen ryhmän. Se joutui maanpakolaisuuteen ja teki useita vuosia kestäneen purjehduksen Tukholmasta Tanskan kautta Hollantiin ja Saksaan 1740-luvulla. Erikinpoikien separatistinen ryhmä oli ensimmäisiä säätyrajoja rikkoneita ja erisäätyisiä yhdistäneitä liikkeitä. Kansaan nähden ne kuitenkin edustivat vahvasti toiseutta. Samoin kävi Laihialla, Pietarsaaressa ja Alavetelissä, joissa vastakkaisuus ei kohdistunut ainoastaan viranomaisiin vaan myös pitäjäläisiin. Eikä syyttä, sillä separatistien harjoittama böhmeläisyys olikin jotain aivan muuta kuin 1600-luvun tai edes 1700-luvun luterilaisuus. Separatistien keskuudesta kuitenkin nousi ensimmäisiä nimeltä muistettuja maallikoita, ja ryhmät olivat ensimmäisiä maallikoiden uskonnollisia yhteenliittymiä ja siten todellisia edelläkävijöitä. "  (lähde: Reseptio 2/2014)

Ullan näkökulma tarinaan jatkunee seuraavassakin osassa, jonka nimi on Ullan kirja.  Epäonnistunut ensi rakkaus oli surullista luettavaa, mutta seuraavassa kirjassa Ullan tilanne varmastikin paranee.

Antti Tuurin tapa kuvata asioita insinöörimäisen tarkasti välillä uuvuttaa kaiken laivan teknisyyden keskellä, mutta henkilökuvaukset ja historialliset kuvaukset luovat tarinasta kiehtovan ja koskettavan. 

Antti Tuuri: Eerikinpojat, Otava, 2001
Kannen kuva: Hannu Taina
Mistä hankittu: ostettu käytettynä nettiantikvariaatista


Kommentit

  1. Kuulostaa kiehtovalta tarinalta. En ole Tuuria aiemmin lukenut, mutta tämä alkoi nyt kiinnostaa. Tosin teoksen kansi ei erityisen houkutteleva ole. Täytyypä pitää mielessä ja toivoa, että jostain löytyisi luettavaksi.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa kiinnostavalta. En ole lukenut Äitini suku -sarjaa lainkaan, sen sijaan Pohjanmaa-sarja on tuttu. Pidän Tuurin kirjoitustyylistä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukseni

Vielä tänään olemme elossa

Runojen matkassa