Tushka

 

Anja Kaurasen (nyk. Snellman) toinen romaani on Tushka.  Luin tämän ensimmäistä kertaa (Sonjan tarinanhan olin lukenut jo parikymppisenä) ja muhun Egyptiin liittyvä tarina vetoaa erityisesti tänä vuonna. Egypti ja faaraot ovat kiehtoneet vuosien varrella elokuvien, dokumenttien ja kirjojen kautta. Tänä vuonna se palasi elämääni hyvin voimakkaasti yhden musiikkielämäkerran kautta ja siitä seuranneen power metallin kuuntelemisen myötä. Olen toki aikaisemminkin kuunnellut heviä, kuten sitä mun nuoruudessani sanottiin - sitä sen kummemmin alalajittelematta, ellet sitten ollut tosi hevari. Näin siis voi musiikin kuuntelu saada aikaan lukemisen palon, kiinnostuksen johonkin aiheeseen tai kirjailijaan.

Kirjan takakansitekstissä sanotaan:

"Työlleen omistautunut kirjailijaälykkö, nainen kolmissakymmenissä lähtee Egyptiin valmistelemaan uusinta teostaan ja tutkimaan isänsä viimeisiä vaiheita. Kairolaisessa loistohotellissa hän kohtaa nuoren huumeita käyttävän rock-kitaristin ja tämän omalaatuisen egomystikkoystävän sekä äkkirikastuneen kairolaispariskunnan. 
Kirjallisuus ja rock-kulttuuri ottavat mittaa toisistaan. Tushka on paitsi uusia ajatuksia virittävä taiteilijaromaani ja pikkupirullisen haastava, sukupolviromaani, myös haikea rakkaustarina ja myyttisiäkin ulottuvuuksia sisältävä matkakertomus." 

Tushka on mielen matkakertomus epyptiläiseen kuumuuteen, suomalaisten kulttuuri-ihmisten ekstaattiseen elämään. Kirjailijan isän menneisyys Egyptissä avaa mielen syövereistä vastauksia hiljaisiin kysymyksiin. 

Mitä se kertoo minusta ja minun elämästäni, kun jollain tavalla samaistuin näihin Tushkan romaaniin ihmisiin. Jokin rajuus, rankkuus ja rujous viettelee minut, mieleni tämän tarinan äärellä. Jokin mystinen ympäröi Anjan tekstiä, jota haluan lukea yhä enemmän. Silti tiedän, että hajoaisin sirpaleiksi kaiken kaaoksen keskellä - vai hajoaisinko, nousisinko tuhkasta kuin Feeniks-lintu? Mikä palo minua vie eteenpäin, mitä voimaa tästä romaanista saankaan. 

Ehkä elämässäni on nyt hetki, jolloin käyn läpi itseäni - mihin olen menossa, mitä voin saavuttaa. Uskallanko hypätä tuntemattomaan, yksin. Onko se edes mahdollista? 

Anja Kauranen: Tushka, WSOY,  1983
Mistä hankittu: ostettu käytettynä Finlandia Kirjasta

 


Kommentit

Suosituimmat postaukseni

Runojen matkassa

Beckin menetelmä - treenaa aivosi, hallitse painosi

Runo vieköön