Ihon aika

 

Anja Kaurasen (nyk. Snellman) seitsemäs romaani Ihon aika on kertomus hänen äitinsä saattohoidosta - saattosiskoista sairaalan kroonikko-osastolla. Anja kuvaa naisten vahvaa sidettä toisiinsa - tyttärien, siskojen yhteisöä kuolevien naisten äärellä.

Äidin menneisyyden salaisuudet aukenevat lopullisesti hänen kuolemansa jälkeen. Miten paljon eri sukupolvet kantavatkaan salaisuuksiaan kuolinvuoteelle saakka, osa vie ne mukanaan hautaansa. Onko vielä minunkin sukupolvessani ihmisiä, jotka jättävät jotain kertomatta läheisilleen - omilla lapsilleen? Katkeeko tuo salaisuuksien, sanomattomien sanojen ketju milloinkaan?

"Nämä kolme vuotta ovat ihon aikaa minun elämässäni, paljon enemmän kuin jotkin taakse jääneet kiihkeiden rakkaussuhteiden vuodet . Minä seuraan  kuin ihmettä  kuoleman mielekästä , usein oikullista työskentelyä äidissäni. Äidin iholla." (s. 59)

Tunteiden käsittely menneisyyden kautta ja elämällä nykyhetkessä on raastavaa. Haluaisin vain unohtaa ja mennä eteenpäin. Tunteiden kätkeminen luo vain elämästä yhä tuskallisempaa. On osattava antaa tunteille tilaa - osattava päästää niistä myös irti. 


Anja Kauranen: Ihon aika. WSOY, 1993
Päällyksen graafinen suunnittelu: Marjaana Virta
Mistä hankittu: ostettu käytettynä Finlandia Kirjasta
Kommentit

Suositut tekstit