Kaipauksen ja energian lapset

 

Anja Kaurasen (nyk. Snellman) romaani Kaipauksen ja energian lapset on hänen omiin kokemuksiin pohjautuva kertomus tyttären ja ädin suhteesta. Lyhyet tekstit kuljettavat tunteiden kipupisteisiin - tunnistan omat kipeimmät pisteeni omassa äitisuhteessani ja toisaalta myös tytär-äitisuhteessa omaan tyttäreeni. 

Kuvaus äidistä ja äitiydestä 1990-luvulla - menneisyydestä ja nykyhetkestä. Minäkin olen tullut äidiksi 90-luvuula (vuonna 1995). Oma äitini on syntynyt 40-luvulla (1946). Tyttäreni on nyt 26-vuotias (minä olin 24-vuotias tullessani äidiksi). Tuleeko tyttärestäni äiti, on hänen päätöksensä - minä en haaveile tai haikaile isoäitiydestä. Se tulee elämääni jos on tullakseen ja jos ei, niin ei ole tarkoitettukaan elämänpolulleni. Olen silti elänyt omanlaisen elämäni. 

Tämä kirjan tarina on kuin proosarunoutta. Tämä on ihmisuhdetarina kuin Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina. Anjan tekstit menevät ihon alle, saavat sen vereslihalle. Mutta ne myös parantavat arvet hiljalleeen ja tekevät meistä voimanaisia, oman tiemme kulkijoita. 

Anja Kauranen: Kaipauksen ja energian lapset, WSOY, 1991
Mistä hankittu: ostettu käytettynä kirjana Finlandia Kirjasta


Kommentit

Suositut tekstit