Maistele ja nauti: Tasapainoiseksi tietoisen syömisen avulla

 

Thich Nhat Hanh on vietnamilainen runoilija, zenmestari ja rauhanaktivisti.  Tohtori Lilian Cheung toimii terveydenedistämisen ja viestinnän johtajana Harvard School of Public Healthin ravitsemustieteenlaitoksella. He ovat kirjoittaneet kirjan Maistele ja nauti: Tasapainoiseksi tietoisen syömisen avulla. Kirjassa kerrotaan tapoja, joiden avulla oppii havainnoimaan ja tiedostamaan, mikä motivoi pysymään terveenä ja mikä estää sitä. Kirja sisältää tietoisen läsnäolon harjoituksia syömiseen ja liikkumiseen.

Ensimmäinen osa


Buddhalainen näkökulma painonhallintaan


Neljä jaloa totuutta ja ihannepaino


1. Elämä ylipainoisena on kärsimystä
2. Sinä voit tunnistaa paino-ongelmasi aiheuttajat
3. Ihannepainon saavuttaminen on mahdollista
4. Kykenet seuraamaan tietoisen läsnäolon polkua kohti ihannepainoa

Elämäni reilu pari vuotta sitten oli raskasta henkisesti ja fyysisesti. Ylipainoa oli kertynyt 20 kg parinkymmenen vuoden ajan. Olin kokeillut kaikenlaisia dieettejä ja liikuntamuotoja. Jokainen niistä jäi kesken parin viikon jälkeen. Ketogeeninen ruokavalio oli mun pelastus. Pysyin ruokavaliossa parin viikon jälkeenkin, sain energiaa liikkumiseen, kotitöihin ja työelämäänkin. Olen yhä tällä matkalla tasapainoiseen ketoelämään ja liikkumisen hyvinvointiin. Fyysisesti voin paremmin, mutta mieleni muutokset vievät vanhaan elämään, minulle vääränlaisiin ruokiin. Painoni on vaihdellut tänä vuonna 2-9 kg välillä. En silti tuijota kilomäärää, enkä käykään vaa'alla joka päivä. Luotan siihen, millainen on oloni ja miten vaatteet istuvat päälleni. Toki painon nousu ja vyötärömakkaroiden palaaminen harmittaa, mutta en anna tunteen viedä alaspäin. Käyn nuo tunteet läpi ja jatkan myönteisellä ajattelulla, minulle sopivalla syömisellä ja liikkumisella eteenpäin. Huomaan miten hyvä olo tulee aamiaisesta tai vaikka 10 km:n kävelystä. 
Ihannepaino - onko sellaista? Eikö parempi ole niin, että voit fyysisesti ja henkisesti siten, että tämä hetki elämässäsi on se, missä haluat olla. Rakastat kehoasi, hellit sitä omalla tavallasi (ihonhoito, meikkaus, koskettelu). Puet yllesi vaatteita, jotka tuntuvat sinusta hyviltä ja joissa sinä näytät omasta mielestä kaunillta, omalta persoonaltasi. Rakastat liikkumista - annat kehollesi voimaa ja rentoutusta.
Hengität ja elät elämääsi - vapaana ja kiitollisena. 

Neljänlainen ravinto


1. Ruoka ja juoma
2. Aisivaikutelmat
3. Tahdonilmaukset
4. Tajunta

Minulle ketogeeninen ruokavalio on se perusta, mutta voin myös välillä syödä muutakin. En kuitenkaan voi ottaa sitä muuta (viljatuotteita, perunaa, pastaa, sokeria yms) joka viikko, sillä se vie minut vanhaan elämääni - turvotusta, painonnousua, väsymystä, jatkuvaa napostelua.

Opettelen yhä keskittymään ravintoon, jota syön. Yritän olla selaamatta instastroojea tai katsomatta televisiota. Ruokahetkessäni haluan ottaa kaikki kuusi aistielintäni mukaan: silmät, korvat, nenä, kieli, keho ja mieli.  Myös kuusi aistikohdetta ovat tietoisen läsnäolon syömisen aviamet: muodot, äänet, hajut, maut, kosketuksen kohteet ja mielen kohteet. Kuusi aistitajuntaa ovat sillmätajunta (näkeminen), korvatajunta (kuuleminen), nenätajunta (haistaminen), kielitajunta (maistaminen), kehotajunta (koskettaminen) ja mielitajunta (ajatteleminen) 
Minulle aamaisen valmistaminen rauhallista musiikkia kuunnellen on ihannetila. Sitä ennen olen juonut Puhdistamon Natural Energy Drinkin tai Boris -maitohappobakteerijuomaa lasillisen - joinakin aamuina saatan juoda molemmatkin tai aamiaisen kera tuon Boris-juoman. 
Asettelen aamiaisen kauniille lautaselle, juomat kuppeihin, servetti ja valitsen pöydän, missä sinä aamuna haluan istua (kesällä on ihana istua ulkona nauttimassa kesäaamun lämmöstä ja kauneudesta). Katselen värikästä aamupalaani, maistelen jokaista suupalaa, kiitän. Annan mieleni rauhoittua, nautin lämpimästä teestäni. Istun vielä hetken aloillani, kun olen syönyt aamiaiseni. Voin laittaa kuulokkeet korville ja kuuntelen rauhoittaavaa, meditatiivista musiikkia. Poissuljen muun perheen äänet.
Muut ateriat, joita syön vielä yhden tai kaksi vaihtelevat hetkisessä työpäivässä nautittuihin, keskusteleviin ateroihin läheisten kanssa tai toisinaan ravintola-ateriaan, jossa äänimaailma ja koko ilmapiiri on riippuvainen ympäristöstä ja omasta mielialasta. 
Voimaannuttavia ateriahetkiä ovat piknikit ja patikkaretket. 
Hauskoja ja hilpeitä ruokahetkiä ovat grillillä käynnit ex tempore tai vaikka yöllä, kun tulet jostain elävän musiikin keikalta. 

"Oman todellisen halumme syvällinen ja rauhallinen tutkiskeleminen voi auttaa suuntaamaan meidät oikealle hyvinvoinnin polulle. Havainnoimalla syömisongelmiemme keskinäisriippuvuutta, luonnetta ja omaa haluamme hyvinvoinnin saavuttamiseksi voimme tunnistaa ja muuttaa olosuhteita niin, että ne tuovat rauhaa ja iloa" (s. 72)

Neljä tietoisen läsnäolon perustaa


1. Kehon tiedostaminen - tietoinen läsnäolo kehosta kehossa
2. Tunteiden tiedostaminen - tietoinen läsnäolo tunteista tunteissa
3. Mielen tiedostaminen - tietoinen läsnäolo mielestä mielessä
4. Mielen kohteiden tiedostaminen - tietoinen läsnäolo mielen kohteista mielen kohteissa

Toinen osa


Tietoinen läsnäolo osaksi elämää


Tietoinen syöminen

- hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat - valitse terveellisimmät
- syö ja juo omaksi ja maailman terveydeksi
    - kasivkset
    - kaiken väriset kasvikset ja kokonaiset hedelmät
    - vähennä perunoita, puhdistettuja viljatuotteita ja makeisia
    - d-vitamiinia ja muita vitamiineja
    - vähennä natriumia
    -  tarkkaile kalsiumia
    - terveelliset juomat
    - alkoholia varovasti

Osaan valita kolmelle päivän aterialleni sopivasti proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja. Teen ruokani perusraaka-aineista. Käytän harvemmin pakastekasviksia. Hedelmiä en syö enää oikeastaan olleenkaan, mutta marjat kuuluvat viikoittaiseen ruokavaliooni. Peruna ja viljatuotteet ovat myös niitä ruoka-aineita, joita vältän lähes kokonaan, koska ne tuovat pöhöttyneen olon ja saavat minut napostelemaan. Makeisia en syö muuta kuin tummaa suklaata tai itsetehtyjä fat bombseja. Olen kokeillut maistella tavallista suklaata ja entisiä lempikarkkeja, mutta joka kerta niistä tulee huono olo. Jonain päivänä olen täysin vapaa tästä sokeririippuvuudesta. Minun juomiani ovat vesi, kivennäisvesi, kombucha, Boris-juoma, vihreä tee ja Puhdistamon energiajuomat. Silloin tällöin juon alkoholia - viiniä, siideriä tai whiskyä.  Vitamiineja (magnesium, C-vitamiini ja D-vitamiini) syön säännöllisesti, muita ostan vaihtelevasti. Myös elektorylyyttijauhetta käytän kivennäisvedessä. 

Tietoisen syömisen seitsemän harjoituksen ohjelma


1. Kunnioita ruokaa
2. Ota mukaan kuusi aistia
3. Tarjoile kohtuullisia annoksia
4. Ota pieniä suupaloja ja pureskele
5. Syö hitaasti välttääksesi ylensyömistä
6. Älä jätä ateroita väliin
7. Syö kasvispohjaisa ravintoa oman hyvinvointisi ja planeetan hyvinvoinnin hyväksi

Mietittäväksi

1. Jätänkö väliin aamaiaisen tai muita aterioita?
2. Syönkö hyvin nopeasti?
3. Ylensyönkö huomaamattamani?
4. Syönkö paljon illalla?
5. Syönkö usein pikaruokalassa tai ravintolassa?
6. Puuttuuko minulta aikaan terveellisten ateroiden valmistamiseen?
7. Syönkö enemmän viikonloppuisin kuin arkipäivisin?
8. Syönkö, kun olen vihainen, surullinen, ikävystynyt tai stressaantunut?

Näiden kahdeksan kysymyksen äärellä pysähdyn välillä, kun huomaan siirtyväni vanhoihin tapoihini. 

Tietoinen liikkuminen


Liikkumista estävät kompastuskivet
- ei ole aikaa
- väsymys
- liikunnan harrastamisen naurettavuus
- vaikeus
- kalleus
- ei löydy sopivaa liikuntapaikkaa
- turvattomuus
- kivut

Nyt kun jaksan juosta, pyöräillä ja tehdä lihas- ja kehonhuoltoa, löydän niihin myös päivittäin aikaa. Minulle paras aika on aamu. Illalla väsymys saattaa vaikuttaa lähdenkö iltakävelylle tai teenkö kehonhuoltoa. Mutta kun vain aloitan , on mukavampi mennä nukkumaan.
Osaan nauraa itselleni, jos jotain hassua sattuu liikkuessani.  Ja ei sen liikkumisen tarvitse todellakaan olla äänetöntä! 
Olen ylittänyt liikunnallisia haasteita uskomalla, että pystyn kun vain jatkan eteenpäin - sopivasti, ei liikaa, muttei liian vähäänkään.
Aika paljon voi liikkua ulkona ilman välineitä ja urheiluvaatteetkin kestävät hyvin, kun niihin panostaa kerralla. Ja mulle käy myös halvemmatkin topit ja sortsit. 
Luonto on mulle paras liikuntapaikka ja oma koti sekä uimahalli. 
Täällä on turvallista liikkua aamuvarhaisellakin ja illalla.
Olen kiitollinen, että minulla ei ollut ennen elämänmuutosta mitään fyysisiä kipuja tai sairauksia. Siinä mielessä tämä on ollut helppoa - mentaalipuoli ei toki ole päästänyt minua helpolla. Sen kanssa teen töitä edelleen. 

Kokonaisvaltaisesti tietoinen elämä


- syödessä
- liikkuessa
- hengittäessä

Viisi tietoisen läsnäolon harjoitusta


1. Elämän kunnioittaminen
2. Todellinen onnellisuus
3. Todellinen rakkaus
4. Ravitsemus ja eheytyminen

Kolmas osa


Eteenpäin yksin ja yhdessä


Terveellisen syömisen ja liikunnallisen elämän verkosto


Yhteiskunta
- ohjaako yhteiskunta sinun syömistä ja liikkumista?
- hallitukset, viranomaiset, liikeyritykset, uskonnot

Fyysinen ympäristö
- paikat, joissa olet maailman kanssa vuorovaikutuksessa

Sosiaalinen ympäristö
- lähimmät ihmiset

Tottumuksesi tietoiseen läsnäoloon syödessä, liikkuessa ja hengittämisessä


Kirjan lopussa on liitteenä Buddhan opetus neljänlaisesta ravinnosta, Täydellinen rentoutus, Lista vaihtoehdoista ruudun ääressä istumiselle, Yhteiskunnallisia strategioita liikalihavuuden ehkäisyyn ja hallintaan


Thich Nhat Hanh ja Lilian Cheung: Maistele ja nauti: tasapainoiseksi tietoisen syömisen avulla, Viisas Elämä, 2013
suomentanut Lauri Porceddu
(engl, alkuteos SAVOR: Mindful eating, Mindful life, 2010)
Mistä hankittu: ostettu Kirjakassi, Ideapark Seinäjoki

Kommentit

Suositut tekstit